h1

Sickan och fiskmåsarna

november 4, 2011

Sickan Carlsson dog i onsdags i en ålder av 96 år.

1971 gjorde jag en intervju med Sickan för Expressen. Artikeln jag skrev kom delvis att handla om en måsskit på fönsterrutan…

Vi satt och drack kaffe i Sickans och Sölve Adamssons (han med det som på den tiden lite diskret kallades sjukvårdsartiklar) lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm. Nedanför oss låg Riddarholmsfjärden och i bakgrunden tronade Högalidskyrkan. Fru Adamsson var vid tiden 56 år och det framgår av intervjun att jag, som då var 37, hyste den största respekt för denna aktningsvärda ålder.

Jag lade märke till en stor vit måsblaffa på fönstret och kunde konstatera att den älskade skådespelaren bodde på måshöjd.
– Ja, hör du du, sa Sickan, folk går och matar fåglarna där nere och sen är det jag som får resultatet på mina nyputsade fönsterrutor. Och så skrattade hon så där hjärtligt och smittsamt som bara hon kunde.

Vi talade om hennes (redan då) långa filmkarriär och hon berättade att hon sökte för huvudrollen till debuten En stulen vals från 1932, men fick hålla till godo med rollen som Aino Taubes syster.

Och så talade vi förstås om hennes (redan då) långa karriär i revybranschen. Och när vi kom till Karl Gerhard, en revykung Sickan hyste stor beundran för, sa hon:

– Du, sa hon, när Karl Gerhard kom in på en krog, DÅ KOM NÅT IN!

Och det var ju ett utmärkt sätt att uttrycka saken.

 

Annons

8 kommentarer

 1. Hade hon ihop med brorsan också? Alltså Nils, gummidirektören. För maken hette väl ändå Sölve Adamsson.


  • Tack för pepåkandet. Jag har rättat till inlägget.


 2. Mycket trevlig läsning!

  Alla minns väl Sickan och fick ett långt liv som hon var värd. Må hon nu roa dem på andra sidan!

  /Skvitt


 3. Ännu en dag utan att Spalten skriver om Zlatan, som igår fick ytterligare en boll att kicka med. Han är ju dessutom barnbarn till Sickan, vilket inte många vet. Är det en bojkott eller?


  • Spalten är dessvärre helt ointresserad av idrott. Det enda jag vet om Zlatan är att han är en bra slalomåkare.


 4. Jamen, det är ju helt lysande. Nästa gång Spalten säger till Cato: ”Jag har så tråkigt. Jag har ingenting att göra” så blir svaret enkelt. Bli sportintresserad! Knäpp på TV:n!
  Så är det bara att ägna tiden åt fotboll, handboll, korgboll, softboll, innebandy, utebandy, ishockey, landhockey, konståkning, konstsim, simhopp, hästhopp (bara inte hästen dör rätt som det är), brottning, wrestling, kast med liten boll, häcklöpning, hinderlöpning, diskus, spjut (men Henning Sjöström är inte med längre) osv. osv. Och mellan varven några visdomsord från Zlatan. Aldrig mer en tråkig stund!


  • Tack för tipsen, men de gånger jag råkar se sport i teve tycker jag mest att deltagarna försöker tillfoga varandra skada. Fast i curling går det ju rätt humant till.


 5. Älskade Sickan. Tittar fortfarande med glädje på hennes gamla filmer. Har faktiskt ett par stycken inspelade, vilket är tur när nu televisionen är så snåla med sina arkiv.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: