h1

Något om far och öron

november 8, 2011

På söndag är det Fars dag eller Pappas dag som jag tycker den borde heta nu för tiden. Inga barn säger far om sin far, jag tror att spalten är den siste som gjorde det. Alla mina kamrater sa pappa, utom Knut-Åke som sa Nils.

Själv sade jag icke du till min fader. Vi lade aldrig bort titlarna och spottade varann i ansiktet. Min moder kallade jag du, men till min fader sade jag far.

Har far ätit middag i dag? kunde jag exempelvis säga. Min fader sade emellertid du till mig, vilket ju egentligen var lite orättvist.

På Fars dag är det kutym att barnen ger sin pappa en rätt ful slips eller, om barnen är otroligt små, en teckning med texten Till pappa på Fars dag. Det senare kan sägas vara en budgetvariant.

Själv kommer  jag tyvärr icke att hyllas om söndag, ty jag har inte lyckats sätta några barn till världen. Och barnbarn har jag i ännu ringare utsträckning, ty för att få sådana krävs att man först får barn.

Att göra barn är oerhört komplicerat. Särskilt svårt är det att göra öronen, med sina sinnrika veck och vindlingar. Jag undrar förresten varför öronmusslan ser ut som den gör, vore den slät skulle den ju vara mycket lättare att torka när man har duschat.

Men naturen har nog en mening med det också, det brukar han ju ha. Kanske är det för att liksom stoppa upp ljudet en aning så det inte tränger in med full kraft och ramponerar trumhinnan.

Fan vet. Eller Darwin.

Annons

10 kommentarer

 1. Kul det där med far,pappa och öron .
  Förr var det en klassfråga om man benämnde far som pappa.
  Benämningen delade upp barnen och det är ju det värsta som finns
  alla skall vara lika därför infördes pappa 1maj någon gång på 50-60talet då även skolan ändrades till att alla skulle vara lika duktiga eller nästan i varje fall.

  so long
  Bodil


  • Bodil?


 2. Du är lycklig du som slipper fula slipsar eller löjliga kallingar.


 3. Jag var sur för att jag inte fick någon present på Barnens Dag.


  • Nu kan du ju trösta dig att du får en slips på morfars dag.


 4. Far är rar, mor är en orm. Var det inte så det stod i läseboken?


  • Far är en mansgris. Mor är medlem i Feministiskt Initiativ.


 5. Fast jag varken har barn eller barnbarn blev jag en gång gratulerad på Fars dag av min sambos sonson. När jag försiktigt påpekade, att jag inte var pappa, svarade han: ”Man kan aldrig veta”.

  Med vänlig hälsning

  Petter Eremiten


  • Bäste Petter från Norrland:
   noterar att det ändå funnits kvinnor i ditt eremitage!
   Inte konstigt att styvbarnbarnet misstänkliggör dig…

   Far till fem far till fjälls (de svenska)


 6. Känner mig nu lika gammal som jag är. Mina syskon och jag – åtminstone jag – sa alltid far och mor. Aldrig pappa och mamma.. Och aldrig – hu! – du till föräldrarna. Hade mina föräldrar levt i dag (då hade dom varit världens äldsta) hade jag nog fortsatt med detta. Inte kallat dom Arthur och Karen. Men mina syskonbarn sa alltid ”du morfar och du mormor” respektive. farmor och farfar. Men som sagt – eller skrivet – jag är en gammal jävel.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: