h1

Tärd av plågor

januari 20, 2015

Om någon till äventyrs skulle undra vart spalten tog vägen, har jag den smärtsamma plikten meddela att jag fortfarande, likt general von Döbeln i Fänrik Ståls sägner, ligger tärd av plågor på min bädd. En ovanligt agressiv luftvägsinfektion har förvärrat min kol. Jag kan  inte göra nåt annat än att bita ihop tänderna mellan hostattackerna och hålla god min i elakt spel.

Spaltbrukarna manas till tålamod.

300px-Georg_Carl_von_Dobeln

Georg Carl von Döbeln, född 29 april 1758 på Torpa gård i Segerstads socken, Västergötland, död 16 februari 1820 i Stockholm, var en svensk friherre, generallöjtnant och ryktbar krigshjälte.

FOTNOT 1   Fänrik Ståls sägner är en diktsamling av Johan Ludvig Runeberg med motiv från det finska kriget mellan Sverige och Ryssland 1808–1809, där Sverige förlorade Finland till Ryssland.Sån smörja tvingades vi skolgossar läsa i skolan. Inte konstigt att vi blev som vi blev.

FOTNOT 2   Fast man får erkänna att det fanns vissa höjdare bland bitarna, inte minst den om den dödsjuke general von Döbeln, som kastade ut alla sina mediciner så att han kunde rycka ut och vinna slaget vid Jutas, varefter han dog. Skarpt gjort! Den filmatiserades med Edvin Adolphson i titelrollen. Manus: Sven Stolpe. (… vem annars?)

Annons

One comment

  1. Aj, det låter verkligen inget vidare! Hoppas verkligen du kryar på dig snabbt! Kraaaaam!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: