h1

JE SUIS SPALTEN

januari 13, 2015

Tusentals spaltbrukare har pepåkat att fotnoten i föregående spalt var lite väl knapphändig. Spalten håller med, här följer därför en  utförlig återgivning av vad NE säger om ordet eskulap.

FOTNOT 1  eskulap, skämtsamt ord för läkare, var förr en vanlig svensk namnform för den grekiske läkedomsguden Asklepios (latin Aesculapius).

FOTNOT 2  Så särskilt skämtsamt har jag svårt att tycka att ordet är, men det ansågs väl roligt förr i världen, innan Henrik Skyffel och andra vrålroliga herrar befolkade världen.

FOTNOT  3   Henrik Skyffel (se FOTNOT 2) är min skämtsamma benämning på den så kallade humoristen Henrik Schyffert, den ende i gruppen Killinggänget som aldrig nånsin  var rolig och som inte är det i dag heller.

FOTNOT 4   Anledningen til detta hätska utfall är att Schyffert gång på gång gjort hätska utfall mot spalten i tv. Han gjorde även en längre turné, där han ägnade en stor del av föreställningen åt att racka ner på spalten och Sven Melander i Nöjesmassakern  i tv.

FOTNOT 5   Eller rättare sagt Fredrik Lindström som är den som bestämmer vad Skyffel ska säga, det vill säga skriver manus till honom.

FOTNOT 6   Dagens spalt får därmed betraktas  som satirisk. Je suis Spalten.

FOTNOT 7   Så här skulle jag kunna hålla på hur länge som helst, men nu slutar j

3 kommentarer

  1. Man får inte Jesuisa sig om ingen skjutits på redaktionen. Det enda som skjutits på S:a Förstadsgatan är såvitt bekant nästa blogginlägg upp. Dessutom bör en Frihetsmarsch om flera miljoner spaltälskare
    organiseras, där alla opportunister ska betyga Spalten sin solidaritet. Vilket dock huvudsakligen är valfläsk för inflyttning av den hotade minoriteten, som då frikostigt erbjuda plats i det förlovade landet för det utvalda folket på det bortkörda folkets exproprierade gamla boplatser.


  2. Dessa självgoda typer som numera huserar på SVT är enbart påfrestande att höra och se.Ett bra exempel är de båda som huserar varje gång på ”På spåret”


  3. Där ser man – eskulap. Alltid lär man sig något. Däremot är benämningarna doktor, medicinare, livläkare, livmedikus,fältskär och kvackare mer välbekanta. Förstås lite mer status att vara livmedikus och behandla kungligheter än att tillskrivas det inte lika hedervärda epitetet kvackare. Dessutom fältskär – att följa, eller ännu värre bli behandlad av en sådan, exempelvis under Karl XII härnadståg, måste nog ha varit en omtumlande upplevelse.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: