h1

En annan

september 10, 2013

En annan har slutat snusa. Så konstigt uttryckte man i spaltens ungdom första person singularis. Något mer självuplånande än att kalla sig själv för en annan har jag svårt att tänka mig.

Det var mest ekenskisar som sa en annan, men jag hade en faster som för övrigt hette Stina som aldrig sa jag utan en annan och  hon var från Fosie. Jag undrar för övrigt om det finns, eller någonsin har funnits, ekenskisar, det skulle i så fall vara Elof Ahrle och han fanns bara på bio.

Det fanns en film med Danny Kaye som hette Här kommer en annan, den handlade om Walter Mitty, en man som levde sig in i olika människors liv och var baserad på en bok av James Thurber, som annars mest knegade som skämttecknare.

Att en annan har slutat snusa har mycket med det trista verbet att göra. Vem vill vara en snusmumrik? Martin Ljung avslöjade en gång för mig att han slutade röka för att han tyckte att folk som rökte såg  så dumma ut. Vad ska man då inte säga om snusare, som efter inlägget ser ut som älgar i ansiktet, om skogens konung kan förlåta mig.

På firtitalet, när spalten var ung, rökte alla människor, ty var det tjusigt att röka och cancern var ännu inte uppfunnen utan kallades kräftan och kopplades inte ihop med rökning.  Spalten tog sina första bloss på en kyrkogård intill Spyken i Lund som då för tiden hette Lunds Privata Elementarskola. Skolor hade inte såna namn som Spyken på den tiden. Det namnet kommer från ett talfel, där var en lärare som inte kunde säga psyke utan sa spyke.

Därmed får en annan tacka för sig.

 

Bilden härinunder föreställer cowboyhjälte Ronald Reagan som skickade Chesterfield till sina goda vänner.

 

reagan.

Annons

3 kommentarer

  1. En ann är så god som en ann, så nu har en annan också slutat snusa.


  2. Så sent som på 60-talet var rökning något tjusigt, som alla ungdomar prövade i lönndom, därmed grundande en last som
    många fick kämpa mot hela livet. Allt medan far tog sig dagens sista bloss sängliggande i föräldrasovrummet och fimpade i askkoppen på sängbordet. Icke-rökande hustrur fann sig utan protester, ty vådan av passiv rökning och tobakstank var fortfarande inte uppfunnen. Tack och lov att dagens rökare ytterst sällan röker inomhus utan går ut på balkongen eller uterummet.


  3. Du vet väl vad söderkisen lät sätta på sin gravsten?
    ”Här vilar en annan” …Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: