h1

Kafkaiskt

november 15, 2010

Ibland ter sig tillvaron kafkaisk, ett icke så vanligt ord som betecknar ett förhållande som kunde varit beskrivet av Franz Kafka (1883-1924).

Häromdan fick jag ett meddelande från Skatteverket som ville ha uppgift om mitt lägenhetsnummer. Detta nummer, som skulle finnas anslaget på väl synlig plats i fastigheten, ombads jag maila in till verket. Som den lydige medborgare jag är gick jag förstås ut och tittade på det nummer som var anslaget utanför dörren:
Ditt lägenhetsnummer är 524
stod det.

Jag gick in  på Skatteverkets sida och fyllde i den där befintliga blanketten, men när jag tryckte på KLAR fick jag ett ilsket rött meddelande att jag angivit fel nummer. Kontakta fastighetsägaren om du inte har fått uppgift om lägenhetsnummer, stod det i broschyren jag fått. Jag kontaktade min värd, som är Vasakronan, och bad att få det rätta numret.
– Vi känner inte till ditt lägenhetsnummer, sa en rätt amper dam på Vasakronan. Du får ringa Lantmäteriet och fråga.

Där hade jag turen att träffa på en förtjusande dam vid namn Marie. Hon lade sitt ansikte i djupa veck (tror jag, jag såg henne icke eftersom vårt samtal fördes per mail) och återkom en stund senare med ett nummer som hon trodde kunde vara det rätta. Det var det nu inte, men nästan. Jag ändrade en siffra och vips fick jag godkänt av Skatteverket.

Nu hade jag fullgjort min medborgerliga plikt och kunde lugnt återgå till mina vanliga sysslor. Det är bara en sak jag undrar över:

Om nu Skatteverket visste att det första numret jag uppgav var fel och att det andra var rätt, betyder inte det att de redan från början visste vilket som var det rätta?

Och varför då fråga mig, armer Mensch?

Annons

3 kommentarer

 1. Hej!

  Tack för ett välskrivet inlägg! Det är lätt att förstå din frustration. Lantmäteriet vet inte vilken lägenhet som just du bor i, men som tur var lämnade Vasakronan sina egna interna lägenhetsbeteckningar till Lantmäteriet samtidigt som de lämnade förslag till nya, fyrsiffriga lägenhetsnummer i lägenhetsregistret. Därför kunde Marie, med ledning av beteckningen 524, se vilket nummer din lägenhet har.

  Skatteverket känner bara till de nya numren i lägenhetsregistret men inte vilka fastighetsägarnas egna beteckningar är. Det förklarar varför Skatteverket bara kunde säga att den tresiffriga beteckningen 524 var fel, men inte kunde tala om vilket fysiffrigt nummer den motsvaras av i lägenhetsregistret.

  Problemet är att Vasakronan har inte gjort vad företaget enligt lag ska göra, nämligen lämna information till alla boende om de nya lägenhetsnumren och anslå numren på en väl synlig plats i byggnaden. Hade företaget gjort det, hade du sluppit problemen, men vi hade förstås inte fått ditt roliga inlägg!

  Med vänlig hälsning

  Per Gullberg
  Ansvarig för upprättandet av lägenhetsregistret hos Lantmäteriet


  • Tackar för informationen. Efter akut hjälp av Marie och kommentaren av Per här ovan har min respekt för Lantmäteriet nått oanade höjder. Heder åt detta verk som, i motsats till de flesta andra verk, inser att det är de som är till för oss och inte vi för dem.


   • Varför inte låta Lantmäteriet sätta numren? Låt Tenkiska kontoret göra det eller liknande. Jag skriver inte på något. Gör man det via webben så har jag också skrivit på (digitalt)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: