h1

Svinklöv & andra badhotell

april 5, 2014

Det var naturligtvis inte bättre förr, men när man ser den förtjusande (den är verkligen förtjusande!) danska tv-serien Badehotellet är det frestande att påstå att det åtminstone var bättre 1928 när serien utspelar sig och i Danmark, där den utspelar sig.
Tjänsteflickorna på badhotellet tjänade visserligen bara fem kroner i månaden, men tänk vad de fick för dessa kroner! En cykel kostade bara tjugofem öre och en bil tvåhundra kronor. Åt man stort smörgåsbord kostade det 1:25 och då ingick brännvin så mycket man orkade tuta i sig. En knatting punsch till kaffet kostade 35 öre.
Det första världskriget, eller rättare sagt världskriget, för något andra var det ingen som räknade med, var överstökat. Modet var snyggare än nånsin och kjolarna kortare.
Sen kom det räliga trettiotalet som slutade med att det andra kriget, det som ingen trodde skulle bryta ut, bröt ut och sen kom fyrtiotalet då detta krig fortfarande pågick och sen kom femtiotalet med en fånigt lallande Lennart Hyland och Frufridagen i tv och efter sextiotalet kom sjuttiotalet med fula utsvängda brallor och studenter som skränade i högan sky och… ja så där gick det på.

En annan stor fördel ur spaltens synvinkel var att han inte var född 1928 och sålunda var minus sex bast vid tidpunkten.
En härrrrlig ålder!

KLÖVNOT   1982 tillbringade spalten med damsällskap (jo jo) ett veckoslut på något som hette Svinklövs Badehotell vid Vesterhavet på det västraste Jylland. (Svinklöv betyder grisfot, därav den skämtsamma benämningen på fotnoten.) Efter middagen samlades alla gästerna med en kopp kaffe och tillbehör utanför hotellet, vilket i viss mån framgår av nedanstående dunkla fotografi och när solen gick ner i havet var det inte långt ifrån att en spontan applåd utbröt.

 

hotellet solnedgång

Foto: Spalten

 

 

Annons

2 kommentarer

  1. Hittade badehotellet på nätet men:

    ”Vi har 36 værelser, alle holdt i lyse farver. Værelserne har enten udsigt over havet mod nord eller de smukke bakker mod syd. De fleste af værelserne har i dag eget bad og toilet. Alle værelser er røgfrie.”

    36 varelser? Dessutom i ljusa färger och de har utsikt över vackra bakar, men är förstås bra att dessa mystiska varelser (varulvar?) är rökfria.

    Bara en liten tankelek hur konfunderad jag skulle blivit om jag nu inte bott härnere i Skåne i 20 år med Danmark på andra sidan sundet.


  2. Solnedgångar applåderas i hela den varma världen. Detta turistiska beteende är garanterat världsbäst i Key West, slutstation av Florida Keys, bara 14 landmil från farliga Havanna. Här är det minst turistiskt och mest genuint med massor av gratisartister, clowner, överlevnadsnasare och allsköns original, enär öns 25.000 invånare mestadels är världsvana och vittberesta, ofta av europeiskt och avantgardistiskt ursprung. Merparten av dem har sannolikt aldrig sett en soluppgång.
    Ett makalöst skådespel 365 kvällar om året. Här kan moderna fritänkare utan band och europafamiljer med fördel leva och dö. Helt oamerikansk broadminded life-style, trots att Key West är en av världens kändaste turistfällor.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: