h1

Föscht…

januari 11, 2014

Ett tv-program jag inte riktigt förstår mig på är Intresseklubben. En panel, bestående av diverse mer eller mindre roliga  humorister, ska svara på frågor som ställs av programledaren, Johan Wester. Svarar man rätt får man poäng, svarar man fel kan man, om jag förstått saken rätt, ändå få poäng, nämligen om ens svar är kvickt, vilket sannerligen inte alltid är fallet. I panelen sitter Westers ständige ledsagare, Anders Jansson, som fungerar som nåt slags jourhavande dumskalle.

Pratet är poänglöst och poängräkningen så gott som obegriplig. Dessutom har Anders och Johan lagt sig till med en form av dialekt som bara talas i Lund. Den innebär att de säger föscht i sätllet för först och kosch i stället för kors. Inget skynke kan vara rödare för en  skåning/malmöbo, vilket gör att spalten i fotschättningen ämnar välja bort Intresseklubben.

FOTNOT:  Formatet till Intresseklubben är hämtat från det engelska QI – Quite Interesting, som leds av Stephen Fry, en brittisk kulturpersonlighet som, Wester får ursäkta, spelar i en helt annan liga.

Annons

3 kommentarer

  1. Som utflyttad skåning reagerar jag bland annat på sportfolket i TV som kallar Arsenal för Aschenall. Andra brukar kalla Berns för Bernsch och det begriper jag inte heller.


    • Men poängen från Spalten var att missljuden artikuleras i ett genuint SKÅNSKT – om än svåruthärdligt – program. Att hela Sverige aschlar sig är väl känt.


  2. Vi får göra Skåne fritt från Sverige med egen TV som vårdar vårt språk .Det är enda chansen att rädda vårt skånska idiom.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: