h1

Dagens helgon: Åsa

september 12, 2009

Det finns nästan 40 000 damer som heter Åsa i Sverige, men så många känner jag inte. På Aftonbladet hade vi en stilig donna som hette Åsa Moberg. men henne hade jag inte en chans på. Så jag hyllar en annan Åsa…

Dubbelnamnet (med en kvinnlig och en manlig beståndsdel) gör att man skulle kunna misstänka att han var en av de första som kom ut som transa, men det vet ju var och en att så ligger det inte till. Nisse bodde på en ås, därav hans nom de guerre.

Åsa-Nisse är av allt att döma småbrukare, men i likhet med en annan seriefigur, redaktör Tintin, får man aldrig se honom utöva sitt yrke. Hans huvudsakliga syssla tycks vara att fiska och idka tjuvskytte med sin vän Knohultarn, dricka kaffe och gnabbas med sin hustru Eulalia och göra roliga uppfinningar.

Vad familjen lever av framgår inte, men det är möjligt att Eulalia har en tjänst som it-konstult eller ställer upp som moderator i debatter på ortens Folkets hus.  Det kan förstås också vara så att någon av de uppfinningar Nesse fått patent på visat sig vara en guldgruva!

Jag brukar titta på Åsa-Nissefilmerna i tv, mest för att nostalgiskt få återuppleva ett svartvitt Sverige som inte längre finns. Det är också trevligt att kunna se den trevlige Bertil Boo gå bakom en plog förspänd med två trevliga hästar och sjunga landsbygdens lov eller se den dumme handelsman Sjökvist kåta upp sig på Lill-Babs, som i förföriskt utstående kjolar gör nejden osäker.

Och John Elfström var en utmärkt skådespelare. På den tiden jag bodde i  Stockholm såg jag honom en gång agera på den Kungliga Dramaten. Jag tror han spelade dödgrävaren i Hamlet, men jag är inte säker på om jag minns rätt.

Annons

8 kommentarer

 1. Sjökvistren kåtade aldrig upp sig på Lill-Babs, eftersom hon aldrig medverkade i någon Åsa-Nissefilm


 2. Slarvigt av mig, men jag var så säker. Nu har jag kollat och Eon har rätt.
  Men Mona Malm var i alla fall med i en film. Och Inger Axö i en annan. Så det så.


 3. Det var 1960 du såg Ås.., nej förlåt, John Elfström som förste dödgrävare på Dramaten.

  (Kolla i Rollboken på dramaten.se.)


  • Tack kära Lotten. Då mindes jag rätt.


 4. Ännu roligare var det att John Elfström var norrlänning. Ändå var det väl som han uppfann teatersmåländskan? Det där att man måste gå upp i falsett på varannan stavelse. Som fungerade så bra att både Allan Edwall och Sven Wollter härmade honom när de sedan själva spelade smålänningar.


 5. Du kan också ta till dig att han som spelade Klabbarparn, Arthur Rolén, var en av stenkakornas okände sångarmästare…jag tror han har rekord på stenkaksinspelningar i Sverige.


  • Tack det har jag nu tagit till mig.
   120 filmer,500 skivtitlar, allt enligt Wikipedia. Flitig göbbe.


   • Jag har en gammal vevgramofon med ett antal av hans skivor som jag spelar på verandan uppe i ångermanland om höstarna, när flyttfåglarna lämnat och vargarna tjuter i snåren….riktigt bra sångröst hade han också…den där Klabbarparn Rolén.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: