h1

Sängdags?

april 12, 2016

Spalten har under ett långt och strävsamt liv regelbundet lagt undan stålar för sin ålders höst. Det har blivit en rätt bra slant med åren. Men nu när jag tycker att ålderns höst är inne, har jag börjat undra om det verkligen är rätt att ha pengarna på banken. Räntan på kontot är noll procent och det ryktas till och med att bankerna ska börja ta betalt för att få tillgång till mina besparingar.

Dessutom har bankerna stängt sina dörrar för oss vanliga människor och verkar vara mest roade av att sitta och hjälpa joakim von ankor att flytta sina miljarder till vad som kallas skatteparadis, men som rätteligen borde heta tjuvagömmor och rövarkulor.

Nej, det är dags att resa sig i sin fulla längd, slå näven i parkettgolvet och säga ifrån. Kanske borde jag ta ut alla mina stålar från banken – det skulle vara ett nöje bara att se banktjänstefolkets min när han eller hon radar upp den ena sedelbunten efter den andra på  disken!

Från detta avrådes jag dock på det bestämdaste när jag googlar på saken:

Nej (säger någon på nätet, förmodligen en bank), det är aldrig bra att ha stora summor hemma i bostaden även om man tycker att man förvarar dem på ett säkert ställe. Ett skäl till att ha pengarna på banken är att de är säkra där. Dessutom finns det långt ifrån så mycket sedlar så det räcker om det blir rusning till banken och alla vill ha kontanter samtidigt.

Sen är det ju det där med att sedlarna håller på att bytas ut. Vad har man för glädje av att sitta där  och gräva i en hög selmor och linnéor och karl den elftor när det är Astrid och Evert som gäller? Dessutom är det fömodligen rätt knöligt att ligga på sedlar. Så mina surt förvärvade får bli kvar i banken tills vidare.

FOTNOT   När spalten exercerade beväring på I 7 i Ystad tvangs han och hans lumparkompisar att ligga på madrasser som vi fyllt med halm. Det var rätt knöligt, åtminstone i början, innan man luggit in sig. Varje morgon efter bäddningen kom en argsint furir och besiktigade ens paulun. Den skulle vara så hård att man  kunde få en tjugofemöring att studsa en halv meter upp på den. En sådan bäddning skulle jag inte ens klara av på min säng i dag, framför allt för att det inte finns några tjugofemöringar längre.

lump

     Spalten i sänghalmen

 

 

 

Annonser

7 kommentarer

 1. Jag är en sån där gammaldags typ som – trots bankernas strävanden att vi ska göra motsatsen – framhärdar att leva mitt liv med hjälp av kontanter. För att jag och andra av min sort ska sluta med våra dumheter har den bank jag får mina pensionspengar sända till slutat att betala ut mer än 5.000 kronor per dag och besök. Så när det till exempel lackar mot jul eller stundar en födelsedag i familjen, får jag ibland gå flera dagar i följd till banken.

  Jag hoppas regeringen gör allvar av förslaget att tvinga bankerna att tillhandahålla kontanter.


  • Verkar jobbigt, men så är det väl att vara gubben mot strömmen och hålla sig off jour med dagens datateknik.


  • 5.000 om dan räcker väl?


 2. Visst är det väl tur att det inte finns tjugofemöringar längre! Jag är f.ö inte helt säker på att det finns furirer heller. Och finns de så kollar de säkert inte bäddning längre. Jag lumpade 1978-79 och då skulle sängen fortfarande se slät ut men ingen myntstuds kontrollerades.


  • Det var bättre förr, på den tiden det fanns furirer.


  • Furiren är lyckligtvis utrotad. Både skäggiga och renragade. De blevo alla sergeanter 2008.


 3. Nej alla gamla furirer har blivit sergeanter, och deras tre pinnar är i stället tre vinklar. De gamla sergeanterna, med en ”pixknapp”, ska nu kallas ”förste sergeant”. Sen kan man i dag se meniga utan pinne eller med upp till fyra av de gamla underbefälens pinnar, beroende på tjänstetid.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: