h1

Oscar III (komplettering)

mars 5, 2016

Som spalten pepåkade i gårdagens inlägg , rubricerat Oscar III, är det inte bara inom monarkin som titlar och utnämningar går i arv, även i affärsvärlden går det till så. Och, kom spalten senare på, även inom politiken.
Carl Bildt är som bekant svärson till den gamle moderatledaren Gösta Bohman och finansminister Anne Wibble var dotter till den före detta folkpartiledaren Bertil Ohlin.
Att Olof Palme skulle ha varit en utomäktenskaplig son till Tage Erlander är dock en skröna. Den långe stilige Tage var visserligen ett hett eftertraktat villebråd bland unga damer, men han var aldrig Aina otrogen.
Inom kommunistiska stater är kulturen med ärvda titlar och befattningar synnerligen vanlig. Raúl Castro är bror till Fidel och vi ska ju bara inte tala om den förskräckliga rödröda röran i Nordkorea, där alla verkar heta Kim.
Även i Sovjetunionen förekom fenomenet. Där fördelades ledarskapen hejvilt mellan svågrar och brödrar. Bröderna Marx känner ju alla till.

Vi håller där, annars blir det så roligt att spaltbrukarna kissar på sig.

Annonser

5 kommentarer

 1. Roligt när Spalten är i högform och ännu ibland Blixtrar till.
  Bröderna Marx visste ju ingen av oss strängt taget nånting om förrän nu.


  • PS. Förutom att Frank Sinatras sista fru kom från samma syskonskara, systern Barbara Marx. DS.


 2. Om jag får agera lite besserwisser så är det som så att… Inte alla men många heter Kim i Korea (nord såväl som syd). Där säger man alltid efternamnet först och Kim är väl deras motsvarighet till Johansson eller Andersson hos oss. Ett av de allra vanligaste efternamnen alltså. Förnamnen består nästan alltid av två ord, lite som ett dubbelnamn och betyder alltid något smickrande för bäraren. I Sverige skulle NK-chefen alltså kallas Jung-Il Kim istället för tvärtom. Vet det eftersom jag har två barn, om än vuxna, som är födda i Sydkorea och hette Lee respektive Suh i efternamn innan de kom till Sverige. Också mycket vanliga namn.
  Så NK-diktatorn heter Kim som sin pappa precis som du heter Cato efter din.


  • Jag vet allt detta och mer därtill, men lite roligt kan man väl få ha…


   • Självklart missunnar jag dig inte att ha roligt. Minns bara Ehrenmarks ord; ”All glädje utan rotmos är konstlad glädje!”
    Så lägg upp rotmoset bara och NJUT!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: