h1

Bior 2

februari 12, 2016

Många spaltbrukare har undrat varför min nya serie heter bior och inte filmer eller nåt liknande. Det beror, kan jag upplysa, på att en biograf i min avlägsna ungdom kallades en bia, vilket i pluralis torde bli bior.
Cineaster ser filmer, vi vanliga dödliga går på bio. Så var det med det.

Att gå på bian har alltid varit mitt stora intresse. Som barn gick jag varje söndag på matiné på Plaza och Kaninen, dit jag och min granne Åke – alla hette som bekant Åke på den tiden – cyklade från det nog så mondäna villasamhället Bellvi.

På Plaza såg vi kåbojsen Ken Meynard och på Kaninen – som hette så eftersom den låg i kvarteret Kaninen – roades vi av George Formby, i form av Flygmalajen. Den senare hade stora tänder och sjöng trevliga visor till ukulele, vilket inte Ken Meynard gjorde, åtminstone inte på bian.

I något högre ålder gick jag på bian så gott som dagligen. Denna ovana förstörde hela min skolgång och gjorde mig till en obildad slyngel. Dock bättrades jag så småningom, men det får vi återkomma till. Vi håller för i dag.

FOTNOT   I det förra och första avsnittet av Bior påstod jag att Långben vore Musse Piggs jycke. Det var förstås fel, jag får skylla på begynnande demens. Pluto ska det vara.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: