
Trevlig helg
oktober 31, 2015Trevlig helg, önskar alla människor sina medmänniskor på fredagar. Det är ju vänligt och artigt och är ingenting att säga något om. Dock anser jag att en sådan tillönskan är något malplacerad inför innevarande helg, som ju knappast är känd för att vara särskilt trevlig.
I den kristna körkan är det Alla helgons dag i dag, och i morgon söndag är det Allhelgonadagen. För en hedning som jag låter det som samma sak, men det är väl nån skillnad, kan tänka.
I dag ska vi lämpligen gå på körrgården och hedra våra bortgångna. Då dessa emellertid är bortgångna, lär de inte kunna ta emot hedersbevisningen. Blomstren på graven är sålunda avsedda för att folk ska se vilka fina släktingar den bortgångne eller -na har, men eftersom inga människor bryr sig om andras släktingar, blir blomsterprakten mest ett sätt för de anhöriga att visa för sig själva hur fina människor de är.
Om detta låter cyniskt beror det på att spalten med tilltagande ålder blivit alltmer cynisk.
Som om inte tanken på döden och de döda skulle vara nog, firas även i detta veckoslut något som kallas Halloween, en ursprungligen keltisk sedvänja som irlänningarna tog med sig till Amerika när de emigrerade dit. Att Halloween slog igen som helg här i Svedala kan vi förmodligen tacka pumpaodlarna för; de ville sätta lite sprätt på pumpaaffärerna.
Vid Halloween klär de små barnen ut sig till monster och andra hemskheter och idkar utpressning mot vuxet folk genom att ringa på hos oskyldiga grannar och ställa frågan Bus eller godis? Ingen svarar förstås bus utan ger de små kolor och karameller, vilket förstör deras gaddar och medför att de tvingas sitta i den trista tandläkarstolen dag ut och dag in och betala dryga tandläkarräkningar när de blir stora.
Så kanske ligger även Svenska Tandläkarförbundet bakom införandet av den välska helgen, who knows?
En del forskare menar, att irländarna var starkt påverkade av vikingarna och den irländska helgen samhain lär ha stora likheter med vikingarnas höstblot. Så i själva verket kanske halloween åtminstone delvis ursprungligen kommer från vikingarna, alltså från våra förfäder.
Detta har jag stulit från Wikipedia.
Det läste även jag, men efter omoget övervägande beslöt spalten enhälligt att inte ta med det i inlägget.
Testa med att säga ”bus” nästa gång, det gjorde jag, och ungen liksom sjönk ihop lite. ”Nä, vi kom inte på nåt bus som vi får göra för mamma…”
Det var en kär historia!