h1

Får jag lov?

oktober 28, 2015

Nu är det höstlov, jag tycker skolbarnen har lov mest hela tiden. Är det inte höstlov så är det påsklov eller sportlov eller jullov.

Det var andra bullar i spaltens barndom, då fanns det varken höstlov eller sportlov och sommarlovet var, om jag inte minns fel, bara några dagar i juli då man gick utan strumpor och dojor  i Ljunghusen, men det är möjligt att jag minns fel, det gör jag allt oftare nu för tiden.
Vi skolbarn slet och släpade, ibland hade vi dubbeltimma i tyska för Grisen eller kristendom för den alltid lika koleriske Molok. Vi hade inte ens ledigt på lördagar, ty då suto vi i den hemska skolebänken som tända ljus hela förmiddan. Och på söndagarna hade man ju söndagsskolan, även om just jag slapp denna, vilket medförde att jag blev hedning på gamla dar, vilket i och för sig är skönt.
Men så värst mycket nytta med slippet var det inte, för då hade jag ändå redan hunnit lära mig alla psalmverser utantill. Ja ett sicket elände! Psalmrabbel har jag ingen nytta av nu för tiden eftersom jag aldrig går i körkan utom när mina anhöriga går bort eller döper sig. Frågan är om någon har nytta av att kunna psalmer utantill, de står ju tryckta i psalmboken som man plockar upp vid ingången, om man nu går på begravning eller så.

Nä de va bättre förr, fast det är rätt bra nu också eftersom man numera slipper gå i skolan över huvud taget om man är så otroligt gammal som spalten, ja det var bara det.

slotts

Spalten som skolbarn

6 kommentarer

  1. Potatislov och skurlov hade vi också på forntiden.


  2. Jag tror, att det kan vara en nyttig träning för minnet att lära sig saker utantill.Det behöver ju inte vra psalmer.


    • Jag vet, jag har lärt mig många texter utantill, senast Ramels gravinskrift HAN SKAPADE EN TONRIK VÄV AV YSTRA VISOR SPUNNEN SÅ VILL JAG MAN SKA MINNAS MIG JA SÅ VILL JAG BLI MUNNEN. Många Taube-texter har jag även lärt och är nu vederbörligen munna.


  3. An, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen har man ju haft oerhört mycket nytta av. Utantill är bra. Ja, jag kan dom andra ramsorna också. Den som börjar på ”durch” och den som inleds med ”aus”.


  4. Alltså, det är en höjdare att sitta här på Dalboslätten och få ta del sv spaltens spalter om arla frukoststunder i väntan på morgontidningen. Själv är jag född på 1970- talet, men hade i årskus ett till tre en lärarinna född på 1910- talet. Och hon hade inställningen till både psalmer och tramporgel med sig från sin ungdoms utbildning. En faschinerande dam som jag ej tänkt på under många år, innan jag läste spaltens rader. Visst tvangs vi lära oss psalmer utan och innan, men hon var flink med fingrarna på klaviaturen och lät ”Den blomstertid” flöda ut med ett härligt boogiewoogie- gung, trots läckande bälg med tillhörande blåsljud.

    Tack spalten, för tankeväckande rader, en arla morgon kl 4.03, i avvaktan på morgontidning och buss 710 med avgång kl 4.23 från Mellerud och in i framtiden…


    • Heder åt denna fröken, hon verkar ha varit en lärarkåres Charlie Norman…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: