h1

Utsikt från min hylla (9)

oktober 1, 2015

Under några lyckliga vårdagar på femtitalet satt en ung spalt i Slottsparken och slukade Bo Widerbergs Eroticon. Det var den första romanen i världslitteraturen som utspelade sig i Malmö och jag tyckte det föll sig stilenligt och passande att läsa den i en park i parkernas stad.

Man glömmer ofta att Widerberg var författare av pappersböcker innan han gav sig celluloiden i våld. Filmbranschen närmade han sig efter att ha skrivit en uppstudsig debattbok med titeln Visionen i svensk film. Där tog han heder och ära av filmbranschen,  som han beskrev som ingenting annat än en uppvisning av svenska aktörers gradvisa åldrande. Som exempel tog han den bioaktuella Pärlemor.
Ingmar Bergmans produktion avfärdade han som svensk films dalahäst i världen.
Han fick förstås svar på tal. Gör det bättre själv, uppmanade honom surt folk inom filmen  och då gjorde han det! Först kom  Barnvagnen, som slog ner som en bomb i filmsverige, därefter Kvarteret Korpen, båda med Thommy Berggren i huvudrollerna. Den senare anses av många vara den bästa svenska film som gjorts. Dämonen mullrade ute i Råsunda, men Widerberg stod icke att hejda: efter Korpen låg vägen utstakad för en lysande karriär i filmens värld.

Men i början var alltså Widerberg författare av böcker. Eroticon – titeln är vald efter den svenska filmklassikern – var hans debut och efter den kom Den gröna draken, en satirisk roman spm spelar i reklamvärlden.

001EBoWiderberg2

FOTNOT   Elaka tungor menar att det var Bo Widerberg som för all framtid förstörde hörbarheten i svensk film.  Någon har sagt att det verkar som  om Widerberg lät sina aktörer tugga på ett äpple när de levererade sina repliker. Jag är inte helt obenägen att hålla med, men när filmerna går i tv kan man ju knappa in 199 och få textning.

Annonser

2 kommentarer

  1. Haha! Hur kan du vara säker på att den som skrev textremsan har hört rätt då…? (Länge leve konspirationsteorierna!)


  2. För oss malmögamlingar är Korpen landets bästa film. Tror nog den är det också för resten av befolkningen. Vad skulle Bergman slå den med?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: