h1

Utsikt från min hylla (6)

september 22, 2015

När jag var tio år flyttade jag till Fersens väg, nära korsningen av Regementsgatan. Jag fick nu ett sagoslott som närmsta granne…

30-dc581c35f7De Som Begriper (DSB) hävdade att det var ett fult hus, som på ett otillbörligt vis blandade gamla romantiska byggnadsstilar, men för Oss Som Ingenting Begriper (OSIB)) var det ett skimrande sagoslott, ett sådant där prinsessor sitter fångna, vaktade av en elak drake och befriade av en riddare på vit häst… nåja, ett sagoslott i alla fall.

I andra ändan av Fersens väg låg en byggnad som DSB ansåg vara ett arkitektoniskt mästerverk, men som vi smaklösa stackare tyckte var fasen så fult…

stadsteatern(2)

                   Malmö stadsteater

(Detta var en parentes.)

När vi kom till Fersens väg hyste sagoslottet fortfarande Malmö museum, men efter några år makade muséet  på sig och flyttade till Malmöhus och stadsbiblioteket flyttade från trånga premisser på Drottninggatan in i sagoslottet. Jag fick sålunda ett alldeles eget bibliotek på bara några hundra meters avstånd från bostaden!

Till en början höll jag till på barnavdelningen, men snart nog fick jag tillgång till den vuxna avdelningen. Där fann jag vägen till arbetarförfattarna och avverkade den ena efter den andra.
Här satt sålunda en spoling från en välbesutten medelklass och slukade proletärförfattare, inte för att jag var besatt av arbetarrörelsen utan för att dess skildrare, Ivar Lo Johansson (Statare), Jan Fridegård (Lars Hård), Eyvind Johnson (Romanen om Olof), Moa Martinsson (Bara en mor), satt inne med bra historier och kunde konsten att berätta dem.

På hyllorna i bibblans runda trivsamma tillbyggnad (nu riven och ersatt av en ännu vackrare byggnad, i dansk design) hittade jag naturligtvis även andra böcker, men det får vi återkomma till.

I nästa avsnitt: Humorn slår till

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: