h1

Utsikt från min hylla (3)

september 12, 2015

Alla i spaltens ålder vet hur böckerna i Barnbiblioteket Saga såg ut…

Basrnbiblioteket_Saga_nr5

Barnbiblioteket Saga var en svensk utgivning av barn- och ungdomslitteratur mellan 1899 och 1954, som startade på initiativ av Svensk läraretidnings förlag och Sveriges Allmänna Folkskollärareförening. Syftet var att ge barn tillgång till god litteratur av etablerade författare med illustrationer av konstnärligt hög kvalitet. Några av eldsjälarna bakom projektet var Fridtjuv Berg och Amanda och Emil Hammarlund samt Signe Wranér. Utgivningen var en av de viktigaste insatserna i den svenska barnlitteraturens historia. (Källa: Wikipedia)

I sällskap med BS började jag erövra den vuxna läsarvärlden. Ganska snart fiick jag en favorit, Robinson Kruse av Daniel Defoe. Spalten har understundom skämtsamt hävdat att detta är den bästa bok som någonsin skrivits men fan vet om jag inte har rätt, sen må Stieg Larsson och James Joyce och Marcel Proust och Björn Ranelid säga vad de vill.

Andra vuxenböcker som tack vare Saga hamnade under mina unga läsarögon var, för att bara ta ett litet axplock, Gullivers underbara resor, Tusen och en natt, En världsomsegling under havet, De tre musketörerna, Tom Sawyer...

God bless Fridtjuv Berg och de andra eldsjälarna som skapade Barnbiblioteket Saga!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: