h1

Om muffar

augusti 8, 2015

Spalten besåg i veckan den amerikanska filmkomedin Jag hatar dej, älskling (Pillow Talk) med Doris Day, 91, och Rock Hudson (1925-1985). I den filmen bär Doris vid två tillfällen muff. Ginge man idag ut och frågade folk under, säg 60 år  vad en sådan är fick man bara gapande munnar till svar. Men Wikipedia vet besked:

En muff är en modeaccesoar, som är cylinderformad och gjord av päls eller tyg. Den har sina båda ändar öppna för att hålla händerna varma inuti den vid kylda.

Det är en aning förvånande att fru Day,  som i filmen spelar en modern kvinna och en framgångsrik företagare, använder muff, men accesoaren var mäkta populär vid tiden för filmens inspelning, 1959.

 
000116_633225c14b50d03b3a584e

Doris Yesterday


 

Annons

2 kommentarer

  1. Tacka vet jag en rattmuff.


  2. Nja Spalten, jag tror inte att muffen var mäkta populär i Sverige år 1959. Det var mycket tidigare den användes, i slutet av 50-talet var den tiden förbi.
    Rattmuffen däremot är oumbärlig från det man tar på långkalsongerna om hösten tills man tar av dem om våren. Eller hur det nu var Gösta Engström uttryckte det.
    Och jag tror absolut jag vet vad folk under 60 skulle svara om de fick frågan var en muff är. Om de vågade svara . . .
    För övrigt tyckte jag att Jag hatar dej, älskling var en väldigt bra film, då. Tror inte jag skulle tycka det i dag . . .Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: