h1

Fröknar

juni 21, 2015

Det torde knappast ha undgått någon att prins Carl Philip nyligt trädde i brudstol med fröken Sofia Hellqvist.
Fröken alltså,det är inte ofta man hör den gamla fina titeln nuförtin. Fröknarna håller på att försvinna. Det är väl snart bara fröken Ur kvar.

När spalten var en liten notis drällde det av fröknar. Min första fröken var Edith Hansson på Linnéskolan i Limhamn. Hon var en liten mopsliknande tant i hög ålder, jag skulle tro omkring 34. Fröken Hansson inledde klassens skolmorgnar med att trampa igång sin gamla suckande orgel så att vi alla kunde sjunga dagens psalm. Efter det att fröken nedkallat sin välsignelse över oss kunde vi så börja rita äpplen och päron i vår övningsbok.

I en annan tidig skola hade jag en fröken som hette Anna. På den tiden var en fröken en fröken och när vi kom till fortplantningen i naturläran hoppade fröken helt sonika över hela det kapitlet, jag tror inte hon vågade sig ut på så djupt vatten. Vi gick från knävecket till midjan utan att den underbara kärleken vidrördes. Det är därför spalten inte har några egna barn.

Men fröken Hellqvist förblev inte fröken så länge. När hon tågat ut från Slottskörkan var hon prinsessa vorden och kunde svassa omkring på stan med krona på hjässan, eller åtminstone Serafimerorden på bröstet.

Det kunde aldrig fröken Edith och fröken Anna.

Inte fröken Ur heller för den delen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: