h1

Senaste spytt

juni 8, 2015

I förra veckan hade en film med titeln Spy premiär. Månne det är vinterkräksjukan som härjar i agentkretsarna? Eller rör det sig om en helt vanlig Bondförkylning?

FOTNOT 1   Spy är en ganska äcklig titel, om ni frågar mig. Det var bättre förr, när filmdistributörerna hade ork att översätta titlarna. I sin ungdom såg spalten en film från 1941 som hette De dogo med stövlarna på, med pluraländelse på verbet och allting.  Idag heter den De dog med stövlarna på.

FOTNOT 2   I en annan film,  Vi fara till Sahara, en Helan och Halvan från 1939, var man emellertid tvungen att behålla pluraländelsen, annars skulle det bli Vi far till Sahar, vilket skulle vara totalt obegripligt. Originaltiteln är The Flying Deuces. Vad deuces betyder lyckades jag  icke utröna, men min granne här på gågatan, Svante Grundberg, som har snackat  om filmen i sitt tv-program Nattsudd, säger att det är en ordlek. Aces är ess, i det här fallet flygar-ess  (se filmaffischen nedan) och deuce är den lägsta valören i en kortlek, dvs två. Puh! Jag förstår varför distributören gav upp.

FOTNOT 3   Filmen utspelar sig i Främlingslegionen och anses av Laurel/Hardy-kännare vara föga rolig. Kännare ska man dock vara jävligt skeptisk mot. Dom tycker också att Citizen Kane (En sensation) är världens bästa film; jag såg om den härom veckan och tyckte att det var en pretentiös smörja.

FOTNOT 4   Å andra sidan ska man nog vara skeptisk mot spalten också.

FOTNOT 5   Över huvud taget ska man vara skeptisk. Tänk på Tage Danielssons visdomsord: Utan tvivel är man inte riktigt klok.

the-flying-deuces-stan-laurel-oliver-hardy-1939

Helan o Halvan i Sahara   (Samtida filmaffisch)

 

 

 

 

Annons

3 kommentarer

  1. Vill bara instämma vad gäller Citizen Kane. Hade inte sett den så jag var förväntansfull när den gick i TV nyss. Var ju en gång utsedd till världens bästa film. Men så besviken jag blev,
    orkade inte ens se den till slut . . .


    • Instämmer i instämmandet. Vilken är världens bästa film? Den tredje mannen? Eller kanske Casablanca? Eller varför inte Singing in the Rain?


  2. Instämmer i tredje led. Personligen är jag svårt förtjust i Forrest Gump men även i Kellys hjältar från 1967 eller liknande. Men så är jag inte filmkritiker heller…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: