h1

Svedala

juni 2, 2015

På lördag är det inte bara lördag utan även folkmonarkin Sveriges nationaldag, vilket föranleder spalten att ägna vårt vackra fosterland några rader:

Sverige, eller Svedala som det ibland skämtsamt kallas, är ett avlångt land, kanske det avlängsta i hela världen. Endast nationer som Chile och Halland kan tävla med Sverige i detta hänseende. Landet befolkas av barn, barnbarn, huliganer, medelåldringar, äldre och gamla. Äldre kallas personer som är något yngre än gamla; det svenska språket är understundom inte helt okomplicerat.

Inbyggarna i det norra Sverige är kärva, knotiga, kluriga och fåordiga. De livnär sig på skogsbruk, järnhantering, renodling,  storbandsjazz och stugbyar. I söder bor skåningarna. Dessa äro högresta, välbyggda, intelligenta, vackra, företagsamma, humoristiska och kluriga. Ett bra exempel på en skåning är spalten.

Värmlänningarna är litterära, kluriga och stôlliga. När Selma Lagerlöf, känd från litteraturen och tjugokronorssedeln, skulle skriva en bok om en liten pojke som red på en tamgås valde hon att skriva om en skåning. En re-make gjordes på förtitalet av Edvard Persson, även han skåning.
Göteborgaren är gladlynt, klurig och öppen och har ett väl utvecklat sinne för ordvitsar.
Sverige befolkas även av invandrare och romer. Med sitt mörka hår ser dessa helt annorlunda ut än riktiga svenskar, men är minst lika kluriga.

Sveriges historia är dess konungars. Kan man bara regentlängderna kommer resten av sig självt. Konungen är högst i landet. Han får göra precis vad han vill utom att vänslas med damer och rösta.
En av de första konungarna i Sverige var Ingjald Illråde, ty förr i världen fanns det inget Patent- och Registreringsverk som stoppade de fånigaste namnen. En annan tidig kung hette förmodligen Tjalle Tvärvigg.
På grund av kvoteringsbestämmelser var det därefter dags för en tjej på tronen. Den som fick jobbet var Kristina, som dock tackade nej till erbjudandet och i stället reste till Italien där hon inledde ett förhållande med påven.

En mycket känd konung hette Gustaf III. Han pudrade håret och gillade småfranska och småfransyskor. Hans kompis Bellman har i hög grad berikat Sveriges roliga historia. Bellman spelade luta och var ofta på lyran.
Konung Gustav V kallades V-gurra av allmogen och spelade tennis på Rivieran i vita långbyxor och hatt långt upp i åldern. Vår nuvarande kung heter Carl XVI Gustav. Han bor på Ekerö tillsammans med Drottning Holm och kommer i sinom tid att efterträdas av drottning Victoria som i sin tur kommer att efterföljas av drottning Estelle.

Men när den tiden kommer har vi ingen näsa.

FOTNOT 1   Det riktiga Svedala är en tätort i Skåne och centralort i Svedala kommun, Skåne län, belägen 18 kilometer sydost om Malmö. Orten ligger vid Ystadbanan och har en järnvägsstation. Motorvägen E65 passerar Svedala. (Källa: Wikipedia)

FOTNOT 2  Om du tycker dig känna igen vissa delar av ovanst. text beror det på att det är en förkortad repris av tidigare inlägg. Har du nåt emot det kan du,  som man säger, ta dig i brasan. Här är det spalten som bestämmer – därmed pasta!

4 kommentarer

 1. Först måste jag berömma rolighetsfaktorn i inlägget. Ett gott skratt förlänger käften, sa ofta min mormor.
  Men… det ger mig små flashbacks. Lite dejá-vu!
  Har raderna möjligen publicerats förut? Under dina år på AB kanske? För då förstår jag varför jag tycker mig känna igen dem. Jag var nämligen trogen läsare då också, precis som här. Köpte inte AB varje dag men alltid de dagar dina kåserier publicerades. Dock minns jag inte längre vilken veckodag DET var. Men det kan ju göra detsamma. Gillade texten ovan gjorde jag ändå. FAST jag räknas som norrlänning eftersom jag bor mitt i landet. (”Mellansverige” är ju ungefär mitt på den nedre halvan…)


 2. Oups! Missade att läsa fotnoterna innan jag kommenterade. Har ännu näsa men något rödare än förut. Och det är inte av rusdrycker!


 3. Inget som är bra blir sämre av att publiceras flera gånger. Da capo! En gång till!
  Att det finns lite nytt också gör inte saken sämre.


  • Eller vafför inte DA CATO? Så heter den sjå som Mikael Neumann satt ihop och som (förstås) består av mina texter.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: