h1

Mors (2)

maj 30, 2015

Då och då, och gärna på Mors dag, lättade far på plånboken och bjöd familjen på restaurang. Oftast blev det Temperance på Engelbrektsgatan eller Teaterrestaurangen, belägen i anslutning till nuvarande Malmö opera, som frekventerades.

Den familj som kom ifråga var spalten plus mor och far. Min syster var redan lyckligen bortgift  med en kamrer i Tyringe och min bror studerade till läkare och hade inte tid eller lust att gå på lokal. Så det var vi tre.
Ibland inledde vi måltiden med SOS,  vilket i det här fallet inte innebar något nödrop utan var en förkortning för Smör, Ost och Sill. Understundom ersattes SOS med Tre assietter, vilket var en något enklare variant.
Far tog en sup till sillen och mor tog en likör till kaffet. När kalaset skulle betalas tillkallade far ganymeden genom att klirra med sin ordensring i glaset (gjorde man något dylikt i dag blev man förmodligen körd på porten!) och sa när han nagelfarit notan: Är det med rättegångskostnader och allt? Alltid sade han detta. Det var ett skämt.

Far gav kyparen eller servitrisen en rätt riklig dusör, vilket föranledde den förre att bocka och den senare att niga. Att göra det senare är en konst som numera är utdöd, vilket jag tycker är synd eftersom det ser så rart ut när flickor niger.
Den sista som neg för spalten var en ung dam vid namn Alice Bah. Hon blev sedermera kulturminister, vilket bevisar att artighet lönar sig.

Ja så gick det till på den gamla goda tiden.

6 kommentarer

  1. Ja så gick det nog till på den gamla goda tiden. Nu vet jag också vad ganymed betyder efter att ha slagit upp det i akademiens ordlista. Själv kände jag inte till det ordet.


    • Man lär så länge man läser spalten!


  2. Undertecknad njuter av Dina krönikor ,jag känner igen så mycket från min egen uppväxt.Förhoppningsvis får de nu levande mödrar få en del av den tjusning Du beskriver.


    • Tack för vänlig kommentar!


  3. Min far bjöd också understundom på Teaterrestauranggen på söndagarna. Om hans hästar sprungit bra på Jägersro. Annars kunde det bli Pilgården…


    • …å på Pilgården kunde en ung generation senare läska sig med goda billiga vita viner som serverades tillsammans med mackan som bars ut och in. Därefter taxi tilll Föreningsgatan 54 för dans, kvinnfolk och vidare förtäring i därvarande ”Bodega”.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: