h1

Tillägg 1:25

maj 9, 2015

Tillägg 1:25 stod det under rubriken kyckling på matsedeln när den lille spalten fick gå på resterang med mor och far.
Jag vet inte varför just kyllingen var belagd med straffavgift, men förmodligen ansåg man att djuret var att hänföra till kategorin lyxkäk. 125 spänn skulle det för övrigt nog ha stått i dag.

Jag kom att tänka på detta lilla kuriosum när jag nu på min ålders skröpliga höst håller på att lära mig den ädla konsten att anrätta  kyckling, vilket sannerligen inte är alldeles enkelt. I kyldisken finns olika delar av fågeln att tillgå: lår, vingar, ben, filet, klubba, bröst osv. Man skulle kunna bygga sig en egen liten kylling, men då delarna kommer  från avrättade djur, kan man förstås inte få resultatet att exempelvis pipa och se allmänt dunigt och gulligt ut.

3s9-KYCKLING
Jag har rent empiriskt kommit fram till att man inte bör använda filet. Andra må tycka annorlunda i det avseendet, men det är min bestämda åsikt att fågeln ska ha både skinn och ben för att smaka mumsigt.
Jag kryddar delarna med salt och peppar och steker fram en läckert brun yta i  hög värme. Därpå vältrar jag över det stekta i en form, kryddar med allsköns örter – gärna såna där färska som bor i små plastkrukor – och ställer formen i en till 225 grader upphetsad ugn,  där den får stå i en kvart. Sen är pippin klar att inmundiga.

För varje någorlunda rutinerad husmoder och husfader är detta en självklarhet, men för spalten tog det veckor av exprimenter och möda att komma fram till detta förfarande. Helt lätt var det  inte.

Jag förstår fuller väl det där tillägget på 1:25. Eller om det rentav var 1:50?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: