h1

Sill o gamla klä´r

januari 6, 2015

I morgon är det söcken igen. Sill o gamla klä´r, som spaltmodern brukade säga på måndagmorgonen när kalvsteken var uppäten och röken från fars cigarrcigarett (Matanzas i  pappask) utvädrad.

Skönt. För oss ensamstående bildade äldre herrar, som dessutom är icke-troende, är helger inte mycket att hänga i julgranen, för att nu använda ett i sammanhanget passande uttryck. Ingen reda med tv-programmen och osäkert vad affärernas öppethållandetider anbelangar.

Men innan man vet ordet av är det påska. Fast dessförinnan kommer som bekant fastan. Spalten har redan hunnit trycka i sig tvenne fastlagsbullar – eller fastlandsbullar som gotlänningen säger – och gick därvid  upp fyra kilo.

250px-Herringadultkils

Typisk sill

Annons

3 kommentarer

  1. Var du tacksam för dina fyra extrakilon. Har hört sägas att Edward Persson ska ha sagt en gång att ”En mager skåning är ingen riktig skåning!”
    Och har han sagt det så… Varför säga emot?


  2. På mitt gamla Väster i Malmö kom uppsamlingslastbilen skramlande då och då, ca1952, utropandes: lumpor och gammalt järn, 5 öre kilot!
    Inte mycket bättre.


  3. Jag reagerade på, att när man söker på ”Åke cato”, så får man upp en s¨ådan där hjälp-på-traven-lista. Där står, som tredje sökord: ”Åke Cato died”. Alltså måste Åke gå på diet och dessutom stava det med ett ”D”, som många andra svenska ord stavas på skånska.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: