h1

Calle och Brauns konditori

augusti 18, 2014

Den Carl Billquist jag talade om i förra spalten, han som berättade om den geniale regissören Alf Sjöberg på buss 55 mellan Norrmalmstorg och Tanto, där vi båda bodde, var liksom jag från Malmö. Han torde ha haft en synnerligt lycklig barndom, ty hans föräldrar ägde det anrika konditoriet Brauns på Gustav Adolfs torg (se nedan).
Calle knegade på Dramaten, men gjorde sig känd i de stora folkdjupen för ett par roller i två populära tv-serier: Varuhuset och N P Möller, fastighetsskötare. I den senare, där Nisse Ahlrot hade titelrollen, spelade Calle konsumföreståndaren.

FOTNOT  1  Min fader uttalade Braun som Bråååns. Varför har jag aldrig begripit, men varför ska man begripa allt?
FOTNOT 2   På Brauns gick man med mor när det hade varit skolavslutning. De serverade ett fenomenalt bakverk, som hette Mariabakelse. Fluffig och full av den ljuvaste grädde, lätt bepudrad med florsocker. Sådana bakelser görs inte längre

Annonser

6 kommentarer

 1. Jodå, redaktörn Mariabakelser eller Mariabullar görs och säljs fortfarande. Men kanske de var större och fluffigare på vår tid.


  • Men var finns de för avsalu?


 2. Minnet är inte det bästa, men jag har sett dem på flera konditorier i stan i historisk tid. Det bästa av allt för oss som gillar bakverket ifråga: eleverna som lär sig konditorns yrke vid skolan på Kungsgatan lär sig även baka Mariabullar. De finns understundom till salu i skolans butik, i hörnet Celsiusgatan – Fredmansgatan. Har handlat dem där vid några tillfällen.


  • En annan bor inte i Eken sörrö. Tjö.


   • Vadå Eken? Nämnda gator ligga alla i Malmö.


   • Sicken blam! Men jag tyckte Fredmansgatan lät så stockholmskt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: