h1

Klüdd

augusti 6, 2014

En dator är till för att lösa problem som man inte hade haft om man inte hade nån dator.

Denna skarpa aforism har spalten tyvärr inte hittat på själv, den stod som devis i en bok om datorer som jag nyligt bläddrade i i en teknisk butik.

Datorn är ofta orsak till det som i Skåne kallas klydd i tillvaron. Eller ännu hellre klüdd, för det är så det uttalas. En som förorsakar klydd för sin omgivning kallas klydderöv eller klyddemaja, allt efter vederbörandes kön.

Klydd kommer ofta flera på en gång. Häromdan drabbades spalten av två klydd: dels ville mailsidan inte som jag och dels hade toastolen sprungit läck,  vilket medförde en ocean av vatten  på golvet i toan.

Nu voro goda råd dyra, men under dagens lopp fick jag hjälp av min datorexpert och dagen därpå anlände en kompetent rörmokare och mokade så att toan funkade igen. Den vänliga själen hade till och med godheten att torka upp oceanen.

Klydd upphör. Eller klüdd.

 

 

 

Annons

7 kommentarer

 1. Ha ha, det är precis texter av denna sort som fick mig att älska Spalten när Spalten fanns i Aftonbladet, en tidning jag numer aldrig läser men nu har jag upptäckt Spalten igen här och det är jag tacksam för.
  Tack, Åke Cato.


  • Jag är tacksam för att du är tacksam, men hur kan du veta vad klydd är om du bor i Mora? En skånsk mas… ?


   • Moranissen vet säkert inte vad klüdder är. Han är helt enkelt bara upfylld av tacksamhet för att ha återfunnit sin kära Spalt.


   • Jag erkänner att jag inte vet klydd är men det gör icke Spalten mindre rolig att läsa, vidare vill jag påpeka att jag är en stockholmsmas om jag nu är en mas överhuvudtaget vilket jag starkt betvivlar, någon Moranisse är jag dock ej, det finnes endast en Moranisse och han är numer död så han finnes ej heller.


   • Klydd betyder problem eller trouble, jag förmodar att det är besläktat med kladd. För övrigt är det måhända en ekensmas?


   • Andra bra synonymer till det signade skånska ordet klydd eller klüdder, är komplikationer, obalans, motsättningar eller habbergajs.


   • Eller friktion, gnissel.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: