h1

Badliv i Höllviken

juli 12, 2014

Med anledning av det tjusiga väder som för tillfället råder i vårt land plockade spalten fram tvenne badbilder från Höllviken anno 1929. Fotograf är spaltens fader Eric.

CCI10072014_2 I mitten på det första fotot sitter en uråldrig gumma, som är spaltens mormor. Hon är vid tiden för fotograferingen 52 år, en ålder då man 1929  inte fann det lämpligt att visa upp en blottad kropp. Mannen till höger, i svart cheviotkostym  och plommonstop, är spaltens morfar, som är 53 och därför inte heller ansåg det lämpligt att förekomma i baddräkt, jag är tämligen övertygad om att han inte ägde en. Vid morfars fötter sitter spaltmodern Hilma, 29, och närmast kameran, i den chica badmössan tror jag mig känna igen Astrid Andersson, gift med Kalle, sedermera Cason, känd herrekipör i Malmö.

Nästa bild tar jag med bara av en anledning: den i sanning imponerande rutschkanan i bakgrunden. Sådana svindlande höga rutschkanor får man nog resa till Disneyland om man vill uppleva i dag.

CCI10072014

Fem  år senare föddes spalten. Som sommaren därpå lärde sig gå i Höllvikens varma sand. Rutschkanan har jag  inget minne av,  den var nog borta när jag nådde lämplig ålder för rutsch.

 

 

Annons

4 kommentarer

  1. Bläddra gärna mer i Dina fotoalbum.


  2. Kul med gamla foton. Har själv en hel del hemma bl.a från två och tre generationer tillbaka med början från 1880-talet. Genom att skanna in rätt små foton så brukar de bli mer synliga uppförstorade i datorn. Synd att inte min farfar ärvde några foton från sin farfar. Men det är klart – han föddes ju 1792 och det var några år sen. Ja, fyllda 12 år när Napoleon krönte sig till kejsare.


  3. För näsetromantiker är dessa strandbilder underbara. Man kommer på nåt sätt väldigt nära flydda år, eftersom miljön är städse densamma och bara personer och deras plagg ändras. Det går så lätt att föreställa sig hur augustikvällarna voro…


    • Man måste verkligen beundra spaltmorfar, som i minst 5 år (1929-1934) uthärdade somrarna i exakt samma svarta välknäppta badkostym i cheviot och stopet på. Med samma stolta pose och uppsyn. Hela tiden stående! Ofattbart tappert.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: