h1

Inga biljakter

april 10, 2014

Jag har just sett en film, som heter Amour. Den innehåller inga biljakter och inga blodtörstiga hajar och inga psykotiska mördare och inga vampyrer och andra våldsamheter utan berättar lugnt och sakligt om Georges och Anne, två pensionerade musikpedagoger i  åttioårsåldern som lever ett stilla liv i sin stora våning i Paris.

Det är en av de mest spännande filmer jag har sett.

Paret, spelas (fullkomligt lysande!) av Jean-Louis Trintignant och Emmanuelle Riva, två legendarer i fransk film,  och är regisserad av Michael Haneke. Filmen fick Guldpalmen på filmfesstivalen i Cannes och kammade hem en en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Jag har aldrig tidigare sett döden skildrad så här mästerligt på film, så väntad, så överraskande – och så ensam, skrev Jeanette Gentele i Svenskan.

amour

FOTNOT   För dem som i likhet med spalten tycker sig känna igen namnet Jean-Louis Trintignant kan upplysas att han slog igenom som Brigitte Bardots man i Och gud skapade kvinnan. Madane Riva är mest känd från Hiroshima – min älskade.

 

 

Annons

3 kommentarer

  1. Det var ju inte särskilt oväntat att en film av Michael Haneke skulle vara bra! Helt fantastisk filmskapare skulle jag vilja säga och får man lägga en skamlös länk här så har jag recenserad några av hans filmer här: 🙂

    http://fanatiskfilm.blogspot.se/search/label/Michael%20Haneke


    • Du tycker förmodligen att jag är en cineastisk gammal barbar, men den djupt osympatiska filmen La Pianiste stängde jag av efter en stunds tittande.


      • Inte alls. Det betyder bara att den väckte känslor – eller hur? 😉Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: