h1

Mannen i slickersen

mars 18, 2014

För närvarande repriserar tv en serie från 1971 med kommissarie Columbo. Varför görs det inte lika bra kriminalserier nu för tiden? Förmodligen beror det på att Universal inte kunnat hitta lika begåvade manusförfattare i dag. Det saknas kanske också dugliga regissörer; i eftertexen till en av repriserna läste jag minsann namnet Steven Spielberg!

Med lite god vilja skulle man till och med kunna återuppliva sjuttiotalets Columbo, dock  med en annan skådespelare eftersom Peter Falk snubblade ur tiden för tre år sen. Jag vet inte om han hade svensk bakgrund, Peter Falk låter som en kille som gick i ens parallellklass på Realskolan i Malmö, men spalten har inte hittat några tecken därpå på internet.

Columbo bar alltid en sliten regnrock av den typ som i min ungdom i Malmö kallades slickers, av någon anledning alltid i pluralis. Den enda person jag har hört använda det ordet  i modern tid är Bo Widerberg, som var ung i Malmö ungefär samtidigt som spalten.

1266

Slickers och inget annat

FOTNOT 1    Norr om Skåne kallades plagget gandhiskynke på grund av dess likhet med den svepklädnad herr Mahatma Gandhi (Indien) brukade bära.

FOTNOT 2   I resten av världen, enkannerligen i sitt upphovsland, England, benämnes denna enkelknäppta, raglanskurna, mycket ljusa herrock i poplin, på modet under 1930- och 1940-talen, BURBERRY.

FOTNOT 3   Men det är en slickers det är, det visste Widerberg och det vet spalten, med bestämdhet.

FOTNOT 4   Och så talar vi inte mer om det.

Annons

3 kommentarer

  1. Men hans gamla sletna grågröna Peugeot kan väl vara värd ett omnämnande?


  2. Just hemkommen från GC en månad kan jag meddela att det behövs ingen slickers där . Min avlidne man var mycket bestämd att det skulle finnas en slickers i garderoben.m


  3. Undrar om det skånska namnet kommer från kåbojsarland?

    Är det inte sådana där rockar Clintan har på sig i _Unforgiven_, och Billy crystal och hans kompisar i _City SLICKERS_?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: