h1

Pensionatsliv (2)

mars 12, 2014

Sommaren 1976 gjorde fotograf Bosse Johansson och jag en rundresa i sommarsverige för vår tidning, Aftonbladet. Bland annat ville vi utröna huruvida gammaldags pensionat fortfarande fanns kvar i sinnevärlden, så som de fanns i forna tider.
Vi sökte i trakterna av Diö i det södra Småland, en ort där  jag tillbragt många påskar. (Se tidigare spalt.) Och efter lite letande fick vi napp: pensionat Björkelund, beläget i Stenbrohult vid väg 23 mellan Växjö och Hässleholm. Där fann vi att tiden stått behagfullt stilla sen fyrtiotalet. God mat, gott kaffe och härliga promenader i skogsmiljö.

Björkelund visade sig vara ett litet pang med blott femton sängar. Pangfolket bestod av, om jag tillåts citera mig själv,  och ingen lär väl kunna hindra mig, damer i storblommiga klänningar och vita hattar och artiga herrar i tweedblazers och slips, alla i den charmerande övre medelålder då man inte flår efter ära och berömmelse och tomma nöjen utan håller till godo med en stunds tv på kvällen. Och, alltså, en och annan stärkande promenad i skog och mark.
Frukosten stod framdukad halv tio, lunchen halv två och middagen sex och mellan måltiderna, som annonserades med ett ljudligt gonggongslag, spelade man kort, förde stillsamma samtal och, om vädret tillät, gjorde en vandring till Linnés födelsehem i Råshult.

Allt var sig, med andra ord, rätt likt.

001

Lunch på pensionat Björkelund. Om bilden ser lite murrig ut beror det inte på fotografen Bosse Johansson, utan snarare på spaltens bristande förmåga att behandla sina skannade  foton på rätt sätt.

 

Annonser

5 kommentarer

 1. En googling visar att pensionatet Björkelund fortfarande finns kvar. Det är bedrövligt när gamla tidskapslar renoveras. Brösarps gästgiveri var en gång en plats där tiden stått stilla men det är länge sedan det genomgick en fullständig kulturkrasch. Hammenhögs gästis har kanske genomgått en lindrigare metamorfos?

  Flera tips??


  • På Hammenhög råkade jag en gång äta råkor, men jag tyckte inte om djuren. Föredrar Hammenhögs skånska äggakaga. Så var det med det.


 2. Den ytterst intelligenta tidskriften ”Svenska Mad” beskrev en gång skåningar i Småland, som något vilsne exotiska sydlänningar. Nu ställer vi Åke emot ”väggen” och frågar: Stämmer detta?


  • Det stämmer på alla utom spalten.
   PS Mad var väl en skånsk mattidning? DSKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: