h1

Pensionatsliv

mars 11, 2014

Så här i sportlovstider (om det nu är det, jag kan inte hålla reda på alla dessa lov, på mig verkar det som om ungarna var lediga året runt, annat var det i min ungdom, då var vi nätt och jämnt lediga på söndagar, fast då hade man ju söndagsskolan) erinrar jag mig min alltmer avlägsna barndom och dess pensionat.  På den tiden rådde det krig i världen och det gick inte an att resa utanför Sveriges gränser.

Vilket man förmodligen inte hade gjort även om det varit fred. Möjligen kunde man, om man var stadd vid kassa, resa till Paris eller sticka till Berlin och kolla om Hitler verkligen fanns eller om han bara var nånting som Chaplin hittat på. Mallorca visste ingen vad det var, till Thailand, som då inte ens hette Thailand utan Siam, for man bara om man var upptäcktsresande. Och till Sydafrika reste bara folk med satans mycket pengar som ville jaga noshörning.

Så det fick bli pensionat. För oss skåningar var dessa oftast belägna i det norra Skåne eller det södra Småland. Spalten minns många påskar i orter som Vittsjö, Diö och Älmhult. Pensionatslivet var minst sagt lugnt och stillsamt. Det mest upphetsande man kunde företa sig i Diö var att fotvandra till Carl von Linnés födelsehem i Råshult. I Diö upplevde spalten som sjuåring sin första förälskelse. Föremålet för min heta låga var en jämnårig blondin vid namn Lena. Hon försmådde dock spalten och gifte sig sedermera med en greve. Troligen ett bra val.

Bilden nedan är från Diö och föreställer de båda pensionatsvärdinnorna och en gemytlig farbror som betitlades kapten. Huruvida de båda damerna bjöd ensamstående manliga gäster på arsenik är mig obekant, men spetsar bar de ovedersägligen, så kapten gjorde nog klokt i att se upp med vad han drack.

001

Foto:  Eric Cato

Till fördelarna med att bo på pensionat var ett dignande smörgåsbord till lunch och kalvstek eller någon annan gedigen husmanskost till middag. Alla måltider annonserades ljudligt medelst ett distinkt gonggongslag, varvid de hungriga gästerna stormade in med dreglande käftar och angrep bordet från alla håll. Det gällde då att ha långa armar så att man kunde ta för sig. Sådana extremiteter kallades skämtsamt för pensionatsarmar.
Till nackdelarna hörde å andra sidan ett totalt spritförbud. Detta problem löstes dock sålunda att de törstiga helt enkelt fick gå ut i köket och intaga supen ur den flaska de själva tagit med sig. Detta var förstås fruktansvärt förbjudet och man fick akta sig så att inte lagens långa arm satt i matsalen.
Känd är historien om pensionatsvärdinnan, som från dörren till köket meddelade:
– Det är telefon till alla utom till landsfiskalen.

Det mest kända pensionat som finns är det som förekommer i filmen Pensionat Paradiset, som gjordes 1937 och hade Thor Modéen och Julia Caesar i två bärande roller. Det var i denna film som Thor Modéen sjöng och dansade den gripande kupletten Jag är en äkta mexikanare. Filmen blev rejält utskälld när den kom och anses i dag vara sinnebilden för det som kom att kallas pilsnerfilm. Det anordnades till och med ett offentligt möte i Stockholms konserthus, där ledande kulturknuttar (jag undrar om inte självaste Ville Moberg var inblandad) menade att Pensionatet och liknande filmer vore skadliga för folkhälsan och därför borde förbjudas i framtiden.
I dag ingår Paradiset i vad man kallar en ”pilsnerbox”.

Det hela påminner om kulturknutten Harry Scheins utfall några decennier senare, när han anmälde tv för Radionämnden för att de visade Åsa-Nissefilmer. Svenska folket blev rosenrasande och uppmanade Schein att dra åt Sarons tysta dalar. Såväl pensionatet som Nesse på Åsen behöll sin popularitet, medan så kallade seriösa filmer från flyddda tider har fallit i kompakt glömska.

Det är inte lätt att vara kulturknutte.

flaska

One comment

  1. Man blir onekligen lite sugen att åka på pensionat efter att ha läst Spalten.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: