h1

Hälsans rosor

februari 23, 2014

Det är nu en dryg vecka sedan spalten hade sitt senaste inlägg. För alla som oroar sig över min hälsa vill jag bara pepåka att den är hyfsad. Hälsans rosor på kinderna och allt det där.

Jag återkommer när jag har något att säga.

untitled

5 kommentarer

 1. I väntan på vår käre Spalts fortsatta klurigheter och apropå Hälsans Rosor, föreslås att vi avlyssnar vackra, mäktiga ”Höstrosor” på en raspig 80-årig youtube-video. Med en av förra seklets största sångare och personligheter samt första globala popidol, argentinske Carlos Gardel (1890-1935). Klassikerns text är stor och innerlig lyrik, för den som förstår spanska eller nyfiket vill översätta.


 2. Bra! Tack! Pussokram!


 3. Carlos Gardel är så fantastisk att jag tycker att vi i väntan på Spaltens återkomst kan lyssna på ännu en av hans kompositioner. ”Tango Por una Cabeza” hör till Gardels mest kända melodier och är i mitt tycke något av det vackraste i musikväg vi fått från Argentina. Här framförs den på violin av Illényi Katica:


  • Fick just påpekat för mig av en vän att det inte är Carlos Gardel utan Guillermo Barbieri som komponerat ”Rosa de otono”. Det är antagligen riktigt. Men det är antagligen lika riktigt att det är Gardel som vanligen förknippas med den.
   Hur som helst är det Gardel som komponerat ”Por una cabeza”.


   • Tillika är ”Rosa(s) de Otono” en vals, medan Gardel är Tangokungen som i Argentina fått epitetet ”låter bättre för varje dag”. Gardel komponerade inte så mycket, han var estradör och världsidol tills flygkraschen 1935, men hans förnämsta komposition är välkända tangon ”Volver” (‘Återkomma…’), som
    finns i flera versioner på youtube.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: