h1

Den sista klassfrågan

februari 12, 2014

Alice Babs har gått ur tiden. Så säger man när en större kulturpersonlighet eller någon annan viktig person dör. Frågan om vilket verb man använder är en klassfråga, den sista. Är man en vanlig svenne, som spalten och spaltbrukarna, dör man eller, om man vill vara hänsynsfull mot de anhöriga, går bort.
Står man ännu längre ner på skalan, om man exempelvis är hemlös, kolar man.
Är man religiös, eller, som vi säger i Skåne, hällörad, går man genom pärleporten eller till Vår herre.
Är man major eller dylikt stupar man.
Om man dör i ung ålder, som James Dean, är man den för tidigt bortgångne. Jag har dock aldrig hört någon säga om en nittisjuåring som dör den för sent bortgångna.

Skit samma, hur man än uttrycker saker är resultatet detsamma.

liemannen

Annonser

7 kommentarer

 1. Dom fattiga och nyfattiga dör helt enkelt fortfarande som folk. Dom kolar vippen, stryker med, sätter tofflorna, biter i gräset, lämnar in, får hembud, drar sin sista suck, sätter på sig träfracken,och så vidare. Dom avlider däremot sällan, faller sällan ifrån och kallas inte hädan annat än om dom har varit hällörade. Dom rycks aldrig bort i blomman av sin ålder eftersom dom aldrig befinner sig i den åldern.


 2. Jag har sagt till min fru att när den tiden kommer ”går jag till de sälla jaktmarkerna”. Det låter poetiskt och bra. Inte för att jag har jagat något någonsin (utom fruntimmer förstås) men jag gillar att se mig själv i de saligas ängder tillsammans med jaktens gudinna Diana.


 3. Precis! Snus är snus om än i gyllene dosor! Och döden är döden. F.ö ett av få adjektiv som aldrig behöver kompareras. Är man död så är man ju, man kan inte gärna bli dödare eller dödast.Eller…?


 4. 1945-04-30 ”föll” en ökänd härförare enl radiokungörelse:
  – Der Führer ist gefallen!


  • Fast det står – som Spalten förtäljer – nog mer för det militäriska ”stupat”. Hursomhelst måste propagandaminister Goebbels ha
   författat telegrammet i bunkern några timmar innan han själv ”stupade” –tillsammans med Magda och deras 6 oskyldiga små förgiftade barn.


   • Med en lätt omskrivning av Spaltens formulering skulle man kanske kunna säga att både Hitler och Goebbels gick bort – eller ”stupade” – alldeles för sent?


 5. Jag tänkte skjuta in en skrämmande kommentar här. Måhända vet Åke, kanhända, redan om den. När man söker på Åke Cato på ”Bing”, så kommer det upp en sådan där himla käck förslagslista. Och vad står det då i den här himla käcka förslagslista? Jo, ”Åke Cato död” och ”Åke Cato, sova på”. Förbajat (kraftuttryck lånat ifrån Einar Lindbergs seriefigur) egendomligt, tycker jag. Nästan lite skrämmande.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: