h1

Tretton

januari 5, 2014

I dag är det trettondagsafton, vilket jag tycker är en felaktig benämning på dagen, ungefär som att kalla julafton för juldagsafton, vilket de ärade spaltbrukarna i och för sig är välkomna att göra eftersom vi leva i ett fritt land, men nog tycker jag det låter lite dingt.

Shakespeare skrev en pjäs som heter Trettondagsafton, men honom kan man inte lita på i alla väder, så geni han var. Han skrev en annan bit,  som heter En midsommarnattsdröm,  i vilken film den kände amerikanske filmkomikern Mickey Rooney spelade  rollen Puck utan att begripa ett ord av vad  han sa. Förmodligen drabbade detta öde även den kända skånska komediennen Eva Rydberg som lirade rollen för några år sen. Det vill jag dock låta vara osagt.

Mickey Rooney var en kul typ, när han skrev sina memoarer döpte han dem till Life is too short, vilket anspelar på att författaren endast var 1,57 meter över havet, detta att exempelvis jämföra med spaltens 1,83. Micke tedde sig dock rätt reslig i de tidigare filmerna, i vilka han lirade mot Judy Garland, som bara var 1,50.

images

Lille Micke

Annons

2 kommentarer

  1. Mickey Rooney – blev lite osäker. Snabbkoll – lever fortfarande 93 år gammal. Minns honom i filmen National Velvet (1944), där han spelade mot Liz Taylor. Filmdebuterde i stumfilm 1927 (!) och var gift åtta (!) gånger, men frånskild igen sen 2012. Så kan det gå.


  2. Två saker.

    1: Mickey Rooney – ännu i januari, men inte nu längre.

    2: Juldagen heter ju jul, så då kan dess afton heta julafton. Men trettondagen heter ju faktiskt trettondagen, så då måste väl dess afton heta trettondagsafton. Vad skulle de annars heta? Om aftonen hette bara ”trettonafton”; då skulle ju dagen måsta heta rätt och slätt ”tretton”, och det bleve väl rätt konstigt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: