h1

En rätt vissen dikt

januari 1, 2014

Så var det då dags igen för överspelets mästare att läsa Tennysons Nyårsklockan i tv. Det var bättre på Krookans tid. Det var å andra sidan sämre i spaltens ungdom, när Anders de Wahls stod i fårskinnspäls på Skansen och med darrande röst drog de sjääääälvande minuterna i radio.

Nyårsklockan är en rätt vissen dikt, till och med enligt diktaren själv. Dagens uppläsare förser den med nya rader varje år, men får man verkligen göra så? Är det förenligt med god sed och gällande upphovsrättslagar?

Efter dikten åsåg jag fyrverkerierna genom mitt köksfönster, önskade mig själv ett nytt år i ett glas hemmagjort mineralvatten (Soda Stream) och försjönk ånyo i Morfei armar.

Ganska patetiskt faktiskt.

images

Anders ”Fårskinnspälsen” de Wahl

Annons

4 kommentarer

  1. Ja själv har jag aldrig kollat spektaklet på Skansen utan jag brukar rikta blicken över Öresund för att i TV:n se tolvslaget på Rådhuspladsen i Köbenhavn och därefter några sånger tillsammans med Danmarks Radios Pigekor! Ja några sånger förresten, det är ju bl.a. nationalsången och den danska kungssången som för övrigt har en ganska grym text. Ett gott nytt år! Nej förresten, ett nytt år menar jag ju. 🙂


  2. Det känns hemmastadt och tryggt att dela Spaltens betänkanden kring åldrande och partiellt borttynande. Vi är säkert många årsbarn och yngre/äldre som känner igen oss mellan viloperioderna i Morfei armar. Inte så vanligt att slikt artikuleras.


  3. Vad säjs om åren med Georg Rydeberg då?


  4. Dikten torde vara så himla gammal att den är från den tid då upphovsrätten faktiskt ännu var tidsbegränsad (till skillnad från de senaste årtiondena, då den alltid förlängts just innan Musse Pigg skulle bli allmängods och därmed för allt producerat efter 1928 i praktiken blivit evig), så man får nog åtminstone rent juridiskt göra vad man vill med den.

    Och moraliskt… Tja, om den nu dels 1) inte skattades så högt ens av upphovsmannen själv, dels 2) alltid återkommer med Tennysons originalrader intakta och föregående års tillägg borttagna, dels 3) alltid reciteras vid ett tillfälle så ypperligt ägnat för reflektion över — och därmed kommentarer till — det just avslutade året; ja, då tycker jag nog faktiskt att ett flyktigt årligt tillägg inte stöter så värst mycket mot någon ”god sed”.

    Har Spalten själv någon åsikt i frågan ifråga, eller frågar han bara?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: