h1

Utsikt från fjölen

november 19, 2013

I dag firar vi  Internationella Toalettdagen. Dagen har kommit till på initiativ av World Toilet Organization (tänk att det finns en sådan organisation!) för att uppmärksamma den övervägande del av mänskligheten, som lever utan toaletter och rent vatten och som därför råkar ut för dödande sjukdomar.

Att vi har en internationell toalettdag kan man naturligtvis raljera och göra sig lustig över, men för en stor del av jordens befolkning är det så att säga inget att skita i.

(Ooops, där var jag igen!)

För oss i-ländare, som kan släntra in på en blank och fin toalett när det tränger på, kan det  förstås kännas lite spännande att sommartid benyttja ett utedass, där ens slaggprodukter muntert dunsar ner i någon tunna eller så.

Av utedass jag minns bäst intar ett som låg på Fogdö i Sörmland en särställning. Där fanns ingen tunna, man förrättade sitt tarv rätt ner på marken; och när man var färdig strödde man på ett vitt pulver, som gjorde att det inte luktade det minsta illa och att inte en fluga vågade sig närmara än sju meter.

Vad detta pulver bestod av vågar jag inte ens tänka på, det var förmodligen något fruktansvärt miljögift, men det var effektivt, det var det.

Från fjölen hade man, om man lämnade dörrren öppen mot sommardagen, en betagande utsikt över den lilla stig som till dasset bar. Där surrade humlor och bin i grönskan, där twittrade foglarne, där stretade myror med sin åbäkiga last och där drog sniglar fram med sina väldiga hus på ryggen. Där var gudagott att vara, ja det var en fröjd att sitta på detta dass och tänka goda tankar.

Men som sagt, denna min fröjd delas bestämt icke av fattiga människor i fjärran u-länder.

Till slut bjuds de ärade spaltbrukarna på en gammal finsk supvisa, som ska sjungas till melodin Vyssan lull, koka kittelen full, gärna med finsk satsmelodi.

Grannens skithus har fallit omkull
Och vårat står där och lutar
Nu tar vi oss en sup, nu tar vi oss en sup
Och sen får vi se hur det slutar

Annonser

2 kommentarer

  1. Det vita pulvret heter karbolkalk. Synnerligen effektivt i torrdass.


  2. Utedass har funnits länge men mobila dass finns nu även i vissa bilar, t ex Volkswagen – das Auto.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: