
Blott Sverige svenska hallon har
augusti 29, 2013Nu köper man svenska hallon, som smakar mycket mer hallon än de importerade man fick hålla till godo med under försommaren.
Varför det är så vet jag inte. Kanske hade gamle Carl Jonas Love Almqvist rätt:
Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.
Skulle tro att det gäller hallon också. Och jordgubbar.
FOTNOT Alladar?
Ärligt talat så tror jag att du har ätit trädgårdshallon, som inte kan jämföras med skogshallon ( the real thing).
Det ska vara skogshallon alladar!
Där har vi nog svaret på frågan i spaltens fotnot. ”alladar” är sannolikt en sammanskrivning av ”alla dagar”. Det är sannolikt också ett nödrim, och nödrimma ska man helst inte göra. Det går an om man heter Almqvist och är språkkonstnär, men är man en vanlig ordbrukare så kan nödrimmen göra pekoral av ens mest poetiska utgjutelser.
För övrigt vill jag slå ett slag för lingonen. De gör såväl köttbullarna som steksillen till festmat, och de lyfter pannkakstårtan från det barnmatssliskiga till en delikatess av högsta kvalitet.
Man behöver inte heta Almqvist för att nödrimma. I Spaltens spalter kan det banalaste bli briljant om koncist och finessrikt!
Det säger jag ju inte heller. Att man behöver heta Almqvist för att nödrimma alltså. Bara att han gjorde det bra och att andra som försöker sig på det lätt blir pekoralistiska. Å andra sidan behöver det väl inte vara någon större skam att kallas pekoralist. Har man ambitionen att bli världens största författare så kan det naturligtvis kännas som ett misslyckande, men om ens anspråk är lite mer modesta skulle man nog kunna bära det.
När allt kommer omkring finns det pekoral som fullkomligt gnistrar av snillrikhet och som man inte skulle vilja vara utan. ( Några av dem finner man i Olle Strandbergs ”Pegas på villovägar”. )
Som sagt. Koncist och finessrikt.