h1

Dagens helgon: fruntimret

juli 19, 2013

I dag inleder Sara fruntimmersveckan med strålande sommarväder. Säga vad man vill om gamla myter, men talar sant gör de nästan aldrig.

Numera kan man knappast använda ordet fruntimmer, annat än lite skämtsamt och knappt det, ty säga vad man vill om kvinnokvinnor, men humor är inte deras starkaste gren.

I sin sång Balladen om Ernst Georg Johansson från Uddevalla hävdar Evert Taube att det i Buenos Aires hamn luktar majs och hudar och fruntimmersparfym, som pampasvinden blandar med doft av feberträn. Men, fortfar barden, kajerna är lagda med sten från Bohuslän. Detta beror, läste jag nånstans på nätet, att den svenska handelsflottan inte kunde komma på nåt bättre att lasta sina båtar med på vägen till Argentina än just sten.

Idag användas mest benämningen fruntimmer när man talar om rivjärn i gamla svenska filmer såsom exempelvis Dagmar Ebbesen, Rut Holm och Julia Caesar.

I morgon är det Margareta och man kan ju hoppas, för vårt förtroende för de gamla myternas skull, att det då faller några stänk, men det vore faktiskt mer sympatiskt om fruntimret Margareta kom med mer sol och värme, ty snart nog är det vinter och skidan hon slinter.

Och jag tror faktiskt att det blir så.

DSCF1079

Sten, dock icke från Bohuslän utan från Tenerife. Foto: spalten. (2009)

One comment

  1. Timmer var den dominerande frakten på sydtraden (Australien, Latinamerika). Men från skogsfattiga landskap fanns oftast sten
    att skeppa (ej Skåne).Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: