h1

Dagens helgon: Sverige

juni 6, 2013

flagga mått Sveriges geografi

Sverige är ett avlångt land, kanske det avlängsta i hela världen. Endast nationer som Chile och Halland kan tävla med Sverige i detta hänseende. Om Sverige är vårt fosterland är floderna och sjöarna vårt fostervatten. Halland har fyra floder, av vilka en heter Nisse. Av övriga svenska floder kan nämnas Sege å norr om Malmö, en av världens mäktigaste älvar. Sveriges betydligaste sjö heter Vombsjön och ligger i Skåne.
Skåne är Sveriges vackraste och mest betydande landskap, men för ordningens skull skall även nämnas Närke.
Bergen i Sverige är bland de högsta i världen. Det högsta berget heter Avfallsberget och det bråkigaste Apberget. I Skåne finnes inga berg. Malmös högsta skidbacke heter Himlabacken och är i jämförelse med utomskånska berg snarast att betrakta som ett hål i marken.
Den vackraste staden i Sverige heter Malmö. Från Malmö tar man sig broledes med lätthet till Köpenhamn, Hamburg och Paris. Men även invånarna i huvudstaden Stockholm har nära till världsmetropolerna. På några få timmar kan stockholmaren befinna sig i det brusande Mariehamn.

flagga

Sveriges religion

Förr i tiden var kristendom den enda religionen i Sverige om man inte råkade vara jude. Var man det fick man ledigt på kristendomslektionerna, vilket gjorde att spalten ett tag allvarligt övervägde att konvertera till judendomen.
Muslimer fanns icke på den tiden i Sverige utom i Tusen & en natt, som gick som serie i Vecko-Revyn. Fick man syn på en muhammedan som det kallades på den tiden, gick man hem och hämtade kameran.
Dagens svenska befolkning tror icke på gud, men stannar trots det kvar inom statskyrkan då detta kan medföra vissa fördelar efter frånfället, bland annat att de kommer till Himmelen.
flagga

Sveriges befolkning

Sverige befolkas av barn, barnbarn, huliganer, medelåldringar, äldre och gamla. Äldre kallas personer som är något yngre än gamla; det svenska språket är understundom inte helt okomplicerat.
Inbyggarna i det norra Sverige är kärva, knotiga, kluriga och fåordiga. De livnär sig på skogsbruk, järnhantering, renodling,  storbandsjazz och stugbyar. För renhållningen i det norra Sverige svarar tvättlapparna, eller samerna, som man av humanitära skäl numera kallar dem. Samer som inte håller renar kallas fusklappar.
Längst i söder bor skåningarna. De är högresta, välbyggda, intelligenta, vackra, företagsamma, humoristiska och kluriga. Ett bra exempel på en skåning är spalten. Mitt emellan skåningarna och norrlänningarna bor stockholmarna. Dessa härstammar oftast från Skåne och Norrland.  Stockholmarna är  kluriga, högdragna och  fula. Smålänningen är mager, klurig, snål och humoristisk. Exempel på hans komiska sinnelag är Åsa-Nisse, som av namnet att döma är en av Sveriges förnämsta transvestiter.
Närkingen är lång och klurig och talar som Peter Flack. Värmlänningarna är litterära, kluriga och stôlliga. När Selma Lagerlöf, känd från litteraturen och tjugokronorssedeln, skulle skriva en bok om en liten pojke som red på en tamgås valde hon att skriva om en skåning. En re-make gjordes på förtitalet av Edvard Persson, även han skåning.
Göteborgaren är gladlynt, klurig och öppen och har ett väl utvecklat sinne för ordvitsar. Läget vid havet har gjort göteborgaren ytterst lämpad för sjöfart. Sverige befolkas även av invandrare. Med sitt mörka hår ser dessa helt annorlunda ut än riktiga svenskar, men är lika kluriga.
flagga

Sveriges historia

Sveriges historia är dess Konungars. Kan man bara regentlängderna kommer resten av sig självt. Konungen är högst i landet. Han får göra precis vad han vill utom att vänslas med damer och rösta.
En av de första Konungarna i Sverige var Ingjald Illråde, ty förr i världen fanns det inget Patent- och Registreringsverk som stoppade de fånigaste namnen. En annan tidig Konung hette Tjalle Tvärvigg.
Någon riktig fart på monarkin blev det dock inte förrän en man vid namn Gustaf vunnit Vasaloppet. Han fick icke blott en kulla på halsen utan hela konungariket. En annan känd Konung hette Gustaf II Adolf. Han var vår förste charterresenär och lade under sig många europeiska resmål, exempelvis det vackra Lützen.
På grund av kvoteringsbestämmelser var det nu dags för en tjej på tronen. Den som fick jobbet var Kristina, som dock tackade nej till jobbet och reste till Italien där hon inledde ett förhållande med påven. Så småningom efterträddes hon av Karl XII.  Han fick vårt namn att ärat flyga över jorden.
En mycket känd Konung hette Gustaf III. Han pudrade håret och gillade småfranska och småfransyskor. Hans kompis Bellman har i hög grad berikat Sveriges roliga historia. Bellman spelade luta och var ofta på lyran.
Gustav V kallades V-gurra av allmogen och spelade tennis på Rivieran i vita långbyxor och hatt långt upp i åldern. Vår nuvarande Konung heter Carl XVI Gustav. Han bor på Ekerö tillsammans med Drottning Holm. Konungen kommer i sinom tid att efterträdas av drottning Victoria som i sin tur kommer att efterföljas av drottning Estelle.
Men när den tiden kommer har spalten ingen näsa.
Annons

5 kommentarer

  1. Sannerligen en klurig och fyndigt formulerad Postilla – dagen till ära!
    Spalten har blivit som ett fint vin, fulländat med åren.
    Sådana viner är för dyra att förbruka, lagrade uti hundrade år, auktionerade ut för ofattbara summor och slutförvarade i en besuttens djupa källarvalv och bara skryts med inför omvärlden.


  2. Tack för rosorna. Synd bara att ditt omdöme inte delas av de dagliga tidningarna. Där är jag bara en gammal gubbstrutt som borde hålla truten…


    • Därför att dagens journalister är avundsjuka på Spaltens förmåga att uttrycka sig i skrift. Det är jag också.


  3. Det är inte ofta jag skrattar när jag läser Sydsvenskan, Expressen eller Aftonbladet. Åt Spalten skrattar jag ofta. Gratis. Tack!


    • Man tackar och bockar.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: