h1

Utsikt från gågatan (3)

maj 18, 2013

Detta är tredje delen av spaltens internationellt uppmärksammade serie Utsikt från gågatan, som består av repriser på min spalt i Malmö-Tidningen,

Mellan Gunder Hägg och Lisa Syrén

Körsbärsträdet har vitnat, snart ska dess blommor singla i luften som ett snöfall. Syrenerna ligger i startgroparna, häggen är sen länge bortblommad. Här är den sköna sommaren som jag har väntat på.

Så inledde jag min spalt i Aftonbladet den 3 juni 1982. Förhållandena avsåg ett falurött och för mig totalt överdimensionerat trähus på ön Storholmen i Stockholms innersta skärgård, en villafastighet som jag 1977-1983 var lagfaren ägare till.
Min krönika handlade om den kände skomakaren, som inte ville sitta inne och pligga och halvsula medan häggen och syrenerna stod i fullt flor där utanför. Han textade därför en skylt som han satte upp i fönstret till sin skomakarverkstad innan han låste dörren och begav sig ut i sommaren. Texten löd:

STÄNGT MELLAN HÄGG OCH SYREN

Jag beslöt, skrev jag alltså 1982, att följa den kloke skomakarens exempel. På holmen har jag en hägg och en syren och däremellan en någorlunda skuggig plats. Där, mellan hägg och syren, slog jag mig nu neder i en bekväm solstol och betraktade blomsterprakten omkring mig.

Då ä dä sommer, å dä ä blommer, uti varendaste liten vret, sjöng jag med Axel Engdahl. En vret är en åker eller annan odlingsmark som ligger avsides, det kan också vara en nyodling i skogen. Axel Engdahl (1863-1922) var en svensk skådespelare, revyförfattare och teaterchef.
Efter ett tag somnade jag i min skuggiga stol och begynte snarka så högljutt att ekorrarna förskräckta flydde upp bland tallegrenarna, där de förmodligen stötte sina små ben.

Nu, trettio år senare, har jag ingen plats där det växer hägg och syren, bara en betonggrå balkong ovanför gågatan. Jag är medveten om att man kan förvandla en balkong till ett prunkande blomsterparadis, men jag har inte den erforderliga färgen på mina fingrar. Jag är därför hänvisad till stadens vackra parker om jag vill avnjuta vårens och sommarens blomsterprakt.
Nu för tiden behöver jag för övrigt inte invänta tiden mellan hägg och syren och behöver inte sätta upp någon skylt på min dörr, ty jag är pensionär och håller så att säga stängt året om.

FOTNOT   Gunder Hägg (1918-2004) var en svensk medeldistanslöpare.  Lisa Syrén är programledare för bland annat Ring så spelar vi i radion.

gavel

Storholmen (Foto: författaren)

Annons

One comment

  1. Man kan undra vad som kunde hända innanför det där berusande förföriska lilla vindsfönstrets sovkammare ovan hägg och syren och
    lurviga ben mellan 1977-1983…?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: