h1

Kvinnor och samariter

mars 8, 2013

I dag är det den internationella kvinnodagen. Övriga dagar om året är det som bekant de internationella mansdagarna.

En kvinnodag behövs säkert, men det vore förstås bättre om den inte behövdes.

Kvinnodagen kommer synnerligen lämpligt för spalten, för just nu invaderas mitt hem av töser. Förutom min ordinarie städerska, som inte heter Rut men som är en, har jag beviljats hemtjänst, vilket innebär att det varje morgon kommer en vänlig tös från kommunen och hjälper mig att börja dagen på rätt sätt.

Egentligen tycker jag bättre om den gamla beteckningen, hemsamarit. Det låter snällare än hemtjänst; en samarit kan dessutom omtalas som en person, vilket tjänst inte kan.
Hej, samariten, kan man exempelvis säga, men Hej tjänsten låter lite konstigt.

Ordet samarit har också en trivsam och lite gammaldags bibelklang, som får mig att minnas Edith Hansson på Linnéskolan och hennes trevliga planscher. Tyvärr har dock någon klåfingrig teologinörd varit framme och ändrat samarit till samarier, vilket tydligen är en mer korrekt beskrivning. Samarierna var en grupp som judarna på Jesu tid inte umgicks med och den liknelse Jesus drar handlar om… ja du kan ju själv läsa vad den gode Lukas skriver i sitt tionde kapitel:

30. Jesus – – – sade: »En man begav sig från Jerusalem ned

      till Jeriko, men råkade ut för rövare, som togo ifrån honom hans

      kläder och därtill slogo honom; därefter gingo de sin väg och

      läto honom ligga där halvdöd.

 31.  Så hände sig att en präst färdades samma väg; och när han fick

      se honom, gick han förbi.

 32.  Likaledes ock en levit: när denne kom till det stället och fick

      se honom, gick han förbi.

 33.  Men en samarit, som färdades samma väg, kom också dit där han

      låg; och när denne fick se honom, ömkade han sig över honom

 34.  och gick fram till honom och göt olja och vin i hans sår och

      förband dem.  Sedan lyfte han upp honom på sin åsna och förde

      honom till ett härbärge och skötte honom.

 35.  Morgonen därefter tog han fram två silverpenningar och gav dem

      åt värden och sade: ‘Sköt honom och vad du mer kostar på honom

      skall jag betala dig, när jag kommer tillbaka.’  —

 36.  Vilken av dessa tre synes dig nu hava visat sig vara den mannens

      nästa, som hade fallit i rövarhänder?»

 37.  Han svarade: »Den som bevisade honom barmhärtighet.»  Då sade

      Jesus till honom: »Gå du och gör sammalunda.»

Samaritan

Plansch

FOTNOT   Jag tycker bättre om den gamla fina imperativformen gack än, men då skulle kanske dagens bibelläsare inte förstå.

Annonser

13 kommentarer

 1. ang. internationella kvinnodagen 8:e mars: Årets övriga dagar är definitivt inte mansdagar, utan den infaller ENBART den 19:e november! Nån jäkla ordning får det vara i ett parti!
  Må väl!


  • Bästa Mamsell Mattsson/Fru Törnqvist: Spalten och hans manliga läsare mena självfallet att det uppfattats av oss mansgrisar såsom voro resterande 364 dagar patriarkatets urgamla intressesfär. En högst illusiv vanföreställning grundad på ålderdomlig manlig besittningsrätt av folk och fä och allsköns egendom. Hurra, hurra, hurra även för andra Internationella Kvinnodagar!


   • Rolf! Visst är det ett lustigt sammanträffande att Internationella mansdagen sammanfaller med den lika internationella TOALETTdagen?


   • Det är alls inget lustigt sammanträffande, Gerd. Tvärtom har Internationella Prostatitgruppen, i syfte att eliminera mäns ständiga nattliga toalettbesök, instiftat den Internationella ToalettDAGEN! Givetvis den 19 november, då det svaga könets ojämlika situation redan uppmärksammas. Dessvärre har denna
    friskvårdsaktion misslyckats kapitalt, enär mäns ökända simultanoförmåga inte medger mer än en sak per dag.


 2. Tänk vad trevligt det var för oss i folkskolan på 50-talet, som fick lära oss alla de underbara, spännande, historiska orden som t ex
  g a c k. De fastnade för alltid i det kunskapstörstande barnets inre. Kyrkan har idag så svårt att tidsanpassa sig, men det går bra att köra över det försvarslösa bibelspråket. Särspräglat och starkt med bibel och kyrka är just kvarlevande äldre ordbruk och meningsbyggnad, men det har man lyckats ta livet av. Och därmed förlorat ett av sina ytterst få kvarvarande positiva karakteristika.
  Se bara som dom urholkat och nollställt gamla Fader Vår. Man stänger ner TV-ljudet när man hör svartrocken läsa denna klassiker på, huu, modernaste svenska.
  S a n n e r l i g e n s ä g e r j a g e d e r: trist och urlakat.


 3. Under min numera smått forntida skoltid (runt 1960) råkade jag under en vecka ut för en rabiat vikarie. Min ordinarie lärarinna var tämligen religiös, men den här var desto värre.
  Ifrågavarande dam hade snöat in på veckans bibelord. Gissa vilket? Jo, mycket riktigt. Den barmhärtige samariten. Hon lyckades blanda in honom (hen?) i alla ämnen. Jag undrar fortfarande hur hon fick till det med matematiken


  • Åke: en kvalificerad gissning kan vara att din hällörade vikarie försökte rekonstruera Samaritens restskuld till härbärgsvärden vid återkomsten?


 4. Åldringsvård, äldreomsorg, äldrevård. Hemsamarit, hemtjänst, vårdbiträde i öppenvård, Gamlingar, åldringar, äldre,seniorer. Ord, begrepp är ju värdeladdade och får ofta i takt med samhällsutvecklingen en negativ klang.

  Har själv erfarenhet av äldreomsorgen, då jag en tid satt som administrativ chef inom denna verksamhet. Ok, samarit kan låta mer personligt, men bytte efter en tid namn till ”vårdbiträde i öppenvård”

  Tanken bakom det hela var såklart att höja yrkets status ¨en professionalisering inom yrkeskategorin.- den självuppoffrande samariten fick en yrkesidentitet, alltså jämställdes med vårdbiträden inom den institutionella omsorgen på äldreboenden eller inom sjukvården.

  Men, men inom några år kommer säkert en ny yrkesbeteckning, som anses stämma överens med de värderingar som då är rådande.


  • Vilket fruktansvärt nerköp – och grekiska – för en hemsamarit:
   ”vårdbiträde i öppenvård”. Hur detta kunde uppfattas som en statushöjning av yrket kan bara en landstingspolitiker förklara.
   För att inte tala om två ‘vård’ i tre ord.


   • Kan faktiskt inte riktigt hålla med. En självuppoffrande samarit som av ren barmhärtighet hjälper utsatta för tankarna till någon som är verksam inom en oavlönad hjälporganisation. Det går alltid att diskutera om vårdbiträde i öppenvård är rätt yrkesbeteckning. Kanske låter lite otympligt. Dessutom innebär arbete inom äldreomsorgen just omsorg, alltså mer sociala insatser än medicinsk vård. Men först som sist är tanken god. Anställda inom hemtjänsten tillhandahåller en tjänst och är inte hjälpare. Det har varit och är en eftersatt grupp med låg status, men de besitter en oändlig tyst kunskap, som kan vara svår att mäta. Det är alltså frågan om att känna sig sedda och stolta och ha en yrkesidentitet.


 5. Kan det verkligen vara statushöjande att kallas vårdbiträde i stället för hemsamarit?
  Det tvivlar jag på. Jag tror att det är lika lite statushöjande som att kallas lokalvårdare – eller hygientekniker – i stället för städare.


 6. Äkta omsorg och sociala insatser, på vägen utanför Jeriko eller i de svenska hemmen, är och förblir tillskrivna samariten. Han från Samarien eller hen från sjukvården.
  Denna höga status försvann när landstinget som vanligt klumpade till det med ‘vårdbiträde i hemvården’.


 7. Går inte in i vidare diskussion i ämnet, men står fast vid min ståndpunkt som jag redovisat i föregående inlägg och fått bekräftad av de som var verksamma inom hemtjänsten, då jag själv hade en befattning som chef inom äldreomsorgen och även under de tre år jag bedrev internutbildning bland vårdbiträden inom hemtjänsten.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: