h1

Hasaloppet

mars 3, 2013

 

vik skidor

I spaltens barndom bebodde familjen Cato en villa vid Vikingaplan 1 i den fashionabla villaförorten Bellevue (Bellvi) i Malmö. Där tog min fader Eric denna bild av en ung spalt, som hasar sig fram i parken vid Vikingaplan. På den tiden åkte man inte skidor i Skåne, man körde skidor eller gick på skidor.
Vid Vikingaplan fanns en telefonkiosk där man kunde leta borttappade tioöringar under trätrallen. Det var på så vis spalten grundade sin förmögenhet.

Numera finns inga telefonkiosker, inga tioöringar heller för den delen.

Annonser

7 kommentarer

 1. På andra sidan Sundet går det om möjligt ännu långsammare för där heter det Stå på ski.


  • Bara några mil söder om Sundet ändras åter skidtempot:
   Tyskarna löper/springer skidor (Ski laufen)


 2. Gratulerar för övrigt till att du var ett lösningsord i Melodikrysset i går!


  • Tack. Ja att vara ett ord i Melodikrysset är den största ära som kan vederfaras en svensk.


 3. Spalten verkar ha haft turen att få lämplig storlek på skidor, stavar och pjäxor. När jag gick på skidor på Vikingaplan fick jag gå ner i pannrummet och själv leta fram något att hasa på. Passningen var inget vidare. Skidorna för långa och tunga som bly. Läderremmarna glappade runt pjäxorna. Pappa gillade inte min klagan. Det är ju fina hickoryskidor, sa han.
  ( Hickory = amerikansk valnöt , som även användes till skaft på golfklubbor.) Inte konstigt att de höll i evigheter och fick gå i arv.


 4. Har själv åkt skidor på längden och tvären så gott som varje vinter sen jag kunde gå (nåja). Kommer från Jämtland, men är numera bosatt i Skåne. Härnere får man verkligen ta tillvara på tillfällena, där ett rätt tunt snötäcke iallafall gör att det blir åkbart på golfbanor. Kanske inte samma skidkultur här och alla skidåkare ligger inte i träning för långlopp. Har ju flera gånger mötts av glada tillrop om Vasaloppet. Men det kan jag ta.


 5. Det är som om det var jag på bilden, på samma ställe, fast 5 år senare. Våra fäder var så stolta över villan, att den nästan alltid var med som bakgrund. I Spaltens Gossebok finns det en bild tagen på släkten inne trädgården. Vi har en precis likadan bild, där både fotografen och släkten står på exakt samma plats, med terrassen och mitt fönster på ovanvåningen i fonden.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: