h1

Saltkött

februari 26, 2013

På tal om allt tal om hästkött erinrar sig spalten hurusom han i sin alltmer avlägsna ungdom av sin moder serverades ett pålägg som hette saltkött och som jag tror kom från ädla springare (hästar). På en skiva färskt sursött bröd från Påhlssons bageri smakade det förträffligt.

Man ska inte förakta ädla springare, man kan vinna pengar på dom också om man har en jävla tur.

Jag undrar förresten  om saltkött finns kvar. Och hur är det med det sursöta brödet?

 

 

 

15 kommentarer

  1. Just det. Det fanns tider vi hästkött utan att blinka – men då visste vi vad vi åt!


  2. Vem kan inte bli sugen på saltkött och sursött – salt & surt i en förträfflig kombination? Visst var det fänkål o kummin i Påhlssons sursöta?
    Numera är det väl saltrulle som rosar marknaden och som lär vara finaste biten av utskuren kotlett … alltså gris.
    Minns själv alla gånger som mor skickade mig till Solidar på Rolfsgatan för att inhandla 1/2 sursött och 1 hg tunna skivor kalvrullad – då var det liasom lite fest eftersom lönekuvertet från Mab & Mya hade hämtats ut … 50-talets sursöta + kalvrullad = dagens ”Kung i baren”!


  3. Rullen är en styckningsdetalj från t ex nötlår. Den biten är ganska hård och den gör man saltrulle av (lång mörning i saltlake). Kan naturligtvis vara från hästlår också (men mindre vanligt). Nu var Ni inte pålästa mina damer och herrar!


  4. Jag har med ätit saltkött i hela mitt liv i tron att det är oxkött.
    Läser nu på förpackningen ( med förstoringsglas):
    ingredienser: nötrulle, koksalt antioxiationsmedel E325, E331, E301, druvsocker, kryddor, stabiliseringsmedel E 450
    Köttråvara från Sverige/Sydamerika !!!!
    Har aldrig hört att saltkött skulle vara av häst eller gris. Men nu fattar jag. Det är bixemad av allting. Det enda svenska är nog sockret.


    • Var inte för säker, det finns rörsocker från Cuba


  5. Sorry! Dåligt påläst ang saltrullen! 😦
    Nuuu vet jag bättre, Kallepelle!


  6. Jo, det finns fortfarande saltkött, men den är numera nedmald och återfinns mest i köttbullar och lasagne …


  7. I unga år när vi köpte hamburgerkött så var vi så himla roliga att vi sa.:—-. Ett och ett halv hekto Solvalla, tack.

    härlig humor på den tiden.


  8. Rökt hamburgerkött från Pärssons, innehåller hästkött som kommer från Sydamerika. Riktigt gott på frukostmackan 🙂


  9. Hos Påhlssons Mjölkaffär på hörnan Tärningholmsgatan-Rönneholmsvägen var den vanligaste beställningen kl 07.30:
    – Två liter mjölk och ett sursöta!
    Mor hade skickat med oss den småbuckliga gulemaljerade mjölkakannan med svarvat trähandtag. Sursötan tog man i en papperspåse (-kanister) under armen.


  10. Undrar vad det fanns för ingredienser i de fiskpinnar jag åt till lunch i går. De smakade så meningslöst att jag lika gärna kunde ätit typ pappersrullader.


    • Oavsett skräpet i fiskpinnarna så kan vi känna oss väldigt trygga. Dom innehåller tack och lov inte HÄSTKÖTT, och med det fasta siktet orubbat är Sverige nöjt!


      • Livsmedelsverket undersöker just nu om det kan finnas sjöhästar i pinnarna.
        Sjöhästar (Hippocampus) är ett släkte som tillhör familjen kantnålsfiskar, som det finns fem arter av (dock inga sjöhästar) på svenska västkusten.


  11. VD.n på Findus, är inte det Harry Boy?


    • Jo, så lär han visst heta, och det är nog bl. a. honom vi har att tacka för att deras kallops numera kallas gallops.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: