h1

En dag på sjukhuset

december 11, 2012

Rubriken låter som en Bröderna Marx-film, men det här är rena rama verkligheten.

I går tillbringade spalten fem timmar på SUS, vilket är uttytt Skånes Universitetsjukhus. Fem timmar, fyllda av kompetenta och i många fall gudomligt vackra sjuksköterskor (eller uskor, jag kan inte skilja dem åt) och en ytterst kompetent och empatisk doktor.

Något av allt det elände inom vården jag läser om i bladen eller ser på teve märkte jag intet, men dom håller väl färgen utåt kan tänka.

Mitt problem var andningsbesvär; man kan inte leva på luft, men utan luft går det som bekant inte heller.

Spaltlungorna röntgades och befanns vara i någorlunda skick. Andningsproblemen kostaterades ha med min diagnostiserade kol att göra. Jag har länge envisats med att uttala det som kål eftersom jag anser att cool är nåt annat, men nu har jag gett upp för grupptrycket. Alla i vårdapparaten, långt upp på professorsnivå, säger cool så nu gör jag det också.

Att jag har blivit en cool man på gamla dar anser jag vara lite orättvist eftersom jag slutade röka för många år sen, men livet är som bekant inte känt för att vara särskilt rättvist.

FOTNOT 1  Kol betyder kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Obstruktiv betyder hämmande. Kroniskt betyder att man aldrig blir av med skiten. Lungsjukdom betyder att man inte kan andas på nätterna och hostar på dagarna.

FOTNOT 2   Kol kan också avse grundämnet kol (carbonium). Det uttalas kål. Jag har i alla fall aldrig hört någon säga grillcool.

FOTNOT 3   Brunkål äter man till jul ihop med skinka och Colman´s senap.

FOTNOT 4   Surkål är också gott.

FOTNOT 5   Med fläsklägg.

FOTNOT 6   Går bra till korv också.

FOTNOT 7   Ja för fan.

 

Annons

5 kommentarer

  1. Cigarettmärket Kool minns jag. Min moder rökte dessa på 50-talet.


  2. Håller helt med redaktörn när det gäller erfarenheterna av SUS. Jag har bara gott att säga om personalen. Jag är stamkund där och lär så förbli tills jag far hem till Jesus. (Eller var jag nu hamnar, är det Skånetrafiken som sköter den linjen också, så vet man aldrig).


  3. Brunkål? Det bryter man väl i gruvor. Själv äter jg rödkål till lulskinkan.


    • Stackars människa!


  4. SUS i Malmö känner jag inte till, tackolov, däremot ögonkliniken i Lund. . Region Skåne har gjort ett ypperligt jobb där, nermonteringen är snart klar. ”Mina” tre duktiga ögonläkare är borta. Övriga går inte på knäna, de går på tandköttet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: