h1

Mina lärare (2)

oktober 21, 2012

                                MOLOK

Jag hade Molok i kristendom på Realskolan i Malmö. Om kristendomen är en fridens religion, något som väl är tveksamt, var adjunkt Rosengren, gemenligen kallad Molok, en synnerligen olämplig lärare i detta ämne, ty han var en minst sagt argsint och ofördragsam herre, med oregelbundet återkommande raseriutbrott.

I bibeln förekommer Molok som en gammal gud som offrade barn, jag tror till och med att han understundom åt upp dem. Adjunkten Molok åt visserligen inte barn, men med sitt sura och vresiga sätt skrämde han sånär livet av oss små elever på Realskolan.

Att han fått öknamnet är knappast ägnat att förvåna.

FOTNOT   Molok är även en sorts ödla, vilket alla vi som löser korsord har fått lära oss. Ödlan Molok är en beskedlig typ som aldrig skulle ägna sig åt att äta barn, han föredrar myror. Men han ser förskräcklig ut, det gör han.

Annons

3 kommentarer

  1. Hade lyckligtvis inte Molok, men han var känd som skolans suraste lärare. Särskilt för 1956 års intagna, som första läsåret tvångsförlades till Eva Bunths skola för flickor (bredvid dåv Hermods) p g a fullsatt i Realskolan. Våra lärare fick fotvandra till Buntan, så Molok och Hamngatans drottning Maria (Oldin) m fl blev ännu krängdare av dessa snörpta 25-minuterslektioner. Med fröna på högvarv när våra fönsterspanare omsider siktat dem över Fersens Bro.


  2. Ackja, Molok. Honom minns man! Om än inte med glädje. Och nog var han väl lika ful som ödlan, surgubben?!


    • Och lika taggig.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: