h1

Konsten att handla mat

oktober 14, 2012

Handlar mat gör man lämpligen i en mataffär. Ett tag kallades denna för snabbköp men det gör den inte längre eftersom praktiskt taget alla mataffärer nu för tiden har självbetjäning och sålunda är snabbköp.

I spaltens alltmer avlägsna ungdom hette det speceriaffär. I denna stod en handelsman bakom disken med penna bakom örat och bockade och sa Vafårdevara? Ibland kunde han göra rekommendationer.
Vi har fin leverkorv i dag, kunde han till exempel säga.

Numera är bodknodden, som han kallades på landsbygden, ersatt av damer och herrar i delikatessdisken och kassörskor i kassan. Den som tjänstgör i delikatessen kan än i dag föreslå en fin leverkorv, men gör det ytterst sällan.

Den mest kända bodknodden är handelsman Sjökvist i Åsa-Nissefilmerna, som framställs som en löjlig och inbilsk figur. Han spelades av Gustav Lövås.

Det som ibland kan göra det lite svårt att handla är att mataffärerna har en irriterande ovana att låta olika matvaror byta plats så att man inte hittar dem, eller helt enkelt tar bort dem ur sortimentet. Det senare beror på att de olika mataffärerna ingår i en riksomfattande organisation (ICA, Hemköp, Coop osv) och att varuutbudet är hårt centralstyrt från huvudkontoret.
Frågar man någon tjänstgörande expedit  varför en viss vara är borta svarar han eller hon att det inte går att göra något åt detta. Det är Stockholm som bestämmer, säger expediten sorgset.

Ständigt detta Stockholm!

När man har handlat färdigt går man till kassan. Ofta är köerna långa, men om man får för sig att  byta kö ska man snarast slå detta ur hågen. Byter man kö går den nya alltid långsammare än den man lämnade eller stannar upp helt eftersom en kund ska resonera om något lockande rabatterbjudande eller betala med ett betalkort som inte fungerar.

Kassan har sin egen uppförandekod. När man lägger sina varor på det löpande bandet tillhålls man att lägga dem på rad och inte, som en skylt anger, bygga berg av varorna. När man har lagt färdigt markerar man sitt revir genom att lägga en stopp-pinne på bandet.

Det är mycket viktigt att man väntar på sin tur innan man hälsar på kassörskan. Det är den senare som ska ta initiativet. När föregående kund har betalat ler kassörskan mot en och säger hej. Säger man som kund hej innan kassörskan är färdig med föregående kund känner hon sig stressad och ger en ett irriterat ögonkast.

Annonser

6 kommentarer

 1. Far lärde mig att landsbygdens bodknodd uti Malmö benämndes Späckhökare, senare kvartershökare. Kan det bero på att han gärna sålde grisaspäck?
  Kanske var han anfader till den ständigt mumsande kommissarie Späck, som med behållning nyligen kunde ses på TV?
  Betr den heliga hälsningskoden i kassan, händer också att om man råkar säga ‘hej’ en hundradel för tidigt, så blir det inget svarshej alls. Kassörskan angriper då varuraden utan att ens titta upp. Man får nöja sig med ett enkelt ‘tack’ efter betalningen.
  Annars minns jag hur den då exotiska vindruvan runt 1955 såldes ur bundna trätunnor fyllda med korkspån(!) Ingen kostnadsskräck på den tiden.


  • Min far sa aldrig något annat än hökare, vilket förargade min mor, som ville frigöra sig från alla lantliga stämplar. Ett annat ord jag har hört är sillastrypare, men det är nog mer en skämtsamhet, besläktad med ordet pågaprylare för skollärare.


 2. Kloka ord av Spalten, inte minst om vådan att byta kö. Redan på runstenar vid Sege å stod det ”Du väljer alltid fel kö”.


 3. Tänk vad man saknar handelsmannen. Ofta iklädd vit rock och skärmmössa. Visste allt om sina varor och som spalten påpekar rekommenderade varor man annars inte tänkt köpa. Inte minst viktigt var allt skvaller man fick reda på. Före snabbköpet var det väl mjölkaffären som gällde.


 4. ”Mataffär” känns som taget ur ”Svenska för imbecilla” (som kursansvariga verkar tro att förkortningen SFI ska utläsas).

  ”Livsmedelsaffär” ligger mig bättre om tungan på vågen.


 5. Sjökvesten är utan tvekan den mest intressanta figuren i Åsa Nisse-filmerna. Tragisk och lismande, ändå känner man något slags ömhet för honom.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: