
Konsten att skapa en omelett
juli 30, 2012Understundom gräddar spalten sig en omelett. Utan att skryta kan jag säga att mina omeletter är de bästa i norra Europa. Jag är usel på att koka potatis, men en baddare på omelett.
Funnes grenen omelett i OS (mat-OS!) skulle jag ställa upp och förmodligen få en guldmedalj.
För att skapa en omelett tager man två ägg och vispar upp dem med tre halva äggskal vatten och något salt, en knivsudd eller så. Man får inte ta för mycket salt, ty då blir omeletten för salt. Nu slår man smeten i en stekpanna som är lagom varm.
Under gräddningen är det viktigt att se till att liksom picka med en träkniv eller dylikt i smeten, vilket gör att de flytande delarna söker sig till pannans botten.
Nu inträder ett spännande moment! Eftersom jag gör dubbelvikta omeletter, och alltså bara gräddar den ena sidan kan jag av naturliga skäl inte se hur stekytan ter sig. Till detta skulle krävas en panna med genomskinlig botten och några sådana finnes mig veterligen icke.
När jag tror att omeletten är färdiggräddad fyller jag den med något lämpligt innehåll och därefter låter jag den glida av pannan och landa på en tallrik. När glidningen är till hälften utförd gör jag en liten knyck och låter med stekpannans hjälp vikningen fullbordas.
Så går det till att skapa en omelett.
Fick nyss höra på sommarön att fordom och armod tvingade fiskarena att efter dryga vintrar av saltsill och stugfrost göra våromeletter på måsägg. Har Spalten även sådana kunskaper?
Låter lite småäckligt. Måsar lever av avfall och as.
Även höns äter sopor och avfall från bondeköket.
Äggen smakar då bättre än pelletsuppfödda industrihönors.
Måsäggen blev bäst i sockerkaksmeten, säger min källa.
En annan äggsolitär är ÄGGAKAGA som jag tror att Spalten också kan åstadkomma.
Recept lämnas gärna av SKÅNEGRÄBBA.
Litta grädde i smeten är inte fel. Då blir det fransk omelett. Mums!
Tack för detta något sybaritiska tips, det ska prövas.
Vad är lagom varm stekpanna? Det är där jag brukar misslyckas.
Jag håller med. Även jag ogillar luddiga besked i recept. Men om jag säger att knappen ska vridas till 7-8 så stämmer det nog.
Har du gas i din lägenhet vet jag inte riktigt…
Brukar steka på medelvärme. Läge 3 på min spis. Ska spalten testa med grädde så ta en matsked per ägg.
Suveränt, men inte koka potatis? Skärpning!