h1

Sverige – femte och absolut sista lektionen

juni 12, 2012

Detta är den oåterkalleligen sista lektionen i spaltens serie om Sverige som inleddes på Nationaldagen och har väckt stor uppmärksamhet i hela den civiliserade världen.

                                KRISTENDOM & DYL

När spalten växte upp var kristendom den enda religionen i Sverige om man inte råkade vara jude. Var man det fick man ledigt på kristendomslektionerna, vilket gjorde att jag  allvarligt övervägde att konvertera till judendomen.

Muslimer fanns icke på den tiden i Sverige utom i Tusen & en natt, som gick som serie i Vecko-Revyn. Fick man syn på en muslim, eller muhammedan som det kallades på den tiden, gick man hem och hämtade kameran.

(Här hade jag tänkt komma med några syrliga kommentarer om islam, men har beslutat att avstå då jag inte vill riskera att utsättas för terrorrelaterat våld.)

Kristendomslektionerna minns jag inte så mycket av, mer än att det på lågstadiet visades planscher på Jesus där han såg så snäll och mesig ut att man kunde tro att han var språkrör för miljöpartiet. Jesus var dock allt annat än mesig. Han drev exempelvis ut månglarna ur templet och förvandlade vatten till vin. Bra jobbat.

Dagens svenska befolkning tror icke på gud, men stannar trots det kvar inom statskyrkan då detta kan medföra vissa fördelar efter frånfället, bland annat att de kommer till Himmelen.

Från min senare skoltid minns jag Luther och den augsburgska trosbekännelsen. Luther vet jag vem det var, men jag har ingen aning om vad den augsburgska trosbekännelsen innebär.

 

 

Annonser

5 kommentarer

  1. Det var inte enbart kristendomslektionerna som judiska elever var befriade ifrån det var även lördagen. Rabbinens dotter hade jag sällskap med till Åbergs skola alla dagar utom just lördag.
    För övrigt tack för alla mysiga lektioner de är särskilt trevliga när man befinner sig på Österlen.


    • Lediga lördagar, jippi ! Jag skulle nog ha gjort allvar av att konvertera ändå.


  2. Tänk vilket rabalder ifall en dåtidens muhammedan hade begärt ledigt för sina heliga dagar. Eller fritt från skolbespisningen under Ramadanveckan? Tvivlar på att otrognas ledigheter skulle beviljats.
    Och att en ännu icke påtänkt diskrimineringsombudsman vågat ingripa efter avslag och noll påföljande anmälningar?


  3. ”Såg ut som ett språkrör för miljöpartiet”. Vansinnigt roligt!


  4. Det var inte bara i skolan som en troende kunde få fritt. Det har hänt flera gånger under mina år i affärslivet. Åtskilliga möten har avbrutits då någon troende ville se sin avgudade idol uppenbara sig i TV. När Stenmark skulle åka skidor vertikalt så tog svenskarna fritt. Norrmännen tog fritt när någon av deras stjärnor åkte skidor horisontellt. Danskarna ville inte missa ett cykellopp. Skillnaden mellan oss nordbor och troende islamister är egentligen bara den att vi inte lägger oss ner på en matta eller börjar fasta. Vi står upp och tar en bajer istället.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: