h1

Sverige – fjärde lektionen

juni 10, 2012

På allmän begäran fortsätter spalten i dag sin omtyckta och internationellt uppmärksammade serie med kurser i ämnet Sverige. Detta är den oåterkalleligen sista lektionen.

                     SPORT MED LEK OCH IDROTT

Sverige är en av världens mest framgångsrika sportnationer. Den förnämste svenske idrottsmannen är medeldistanslöparen Gunder Hägg, som, ehuru icke född i Skåne, sedermera flyttade dit och bodde i Malmö. Andra skånska idrottskarlar är bowlaren Per-Albin Hansson och simmerskan Therese Alshammar.
Många anser att den senare inte är skånska men detta har aldrig kunnat beläggas.

Den  vanligaste idrotten i Skåne är att gå på skidor. Många duktiga skidgångare (bland annat spalten) har fostrats i den vackra fritidsanläggningen Frostavallen. Där kan man även se oerhört vilda älgar, något som normalt inte är möjligt i Skåne, samt dricka choklad med vispegrädde i den trevliga storstugan. En sådan kopp går på 35 öre, det gjorde den åtminstone när spalten senast besökte storstgan, vilket emellertid  inte var i går.

Andra trevliga sportgrenar är hoppa bock och slå kullerbyttor. När spalten var liten, inte ens en notis, hoppade han bock på Österportskolans gård. När man hade hoppat över alla bockar var det ens tur att huka sig och bli en ny bock. Därvid ropade den hoppande dra in kyllan, vilket är gammal malmöitiska och betyder att man ska dra in huvudet så att  man inte blir dekapiterad.

Slå kullerbyttor är mindre roligt, men för all del.

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja , en hel del som ”går på skidor” härnere i Skåne. Själv nerflyttad från Jämtland och har alltid åkt skidor och passar på i Skåne, när snötäcket är någorlunda djupt. Får allt som oftast glada tillrop om Vasaloppet bland förbipasserande. Har numera förstått att en stor del av de skånska skidlöparna ligger i idog träning för Vasaloppet till skillnad från mina mer nordliga hemtrakter, där så gott som alla åker skidor och bara en bråkdel av dessa ligger i träning för Vasaloppet.


  2. Skolepågarnas skidresor till Frostavallen var inte att leka med. SJ tredjeklass till Klostersågen och sen laggarna på i hård terräng, innan vi utpumpade nådde Vaxsjöns evakueringsvarv. Överlevande belönades med efterlängtad choklad o vispgrädde i storstugans högfjällspastisch.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: