h1

Sverige – andra lektionen

juni 7, 2012

Med anledning av Nationalgårdagen fortsätter Spalten härmed sin serie lektioner i ämnet Sverige.

 HISTORIA

Sveriges historia är dess Konungars. Kan man bara regentlängderna kommer resten av sig självt.

Konungen är högst i landet. Han får göra precis vad han vill utom att vänslas med damer och rösta.

Förr i tiden behövde Konungen inte rösta eftersom det ändå var han som bestämde allt vad som sig i riket tilldraga måtte. Tyckte Konungen att han hade lite svårt att få kreti och pleti att gå ihop höjde han bara skatten för allmogen så var den saken ordnad. Ville han vänslas med damer var det honom opåtaget.

En av de första Konungarna i Sverige var Ingjald Illråde, ty förr i världen fanns det inget Patent- och Registreringsverk som stoppade de fånigaste namnen. En annan tidig Konung hette Tjalle Tvärvigg.

Någon riktig fart på monarkin blev det inte förrän en man vid namn Gustaf vunnit Vasaloppet. Han fick icke blott en kulla på halsen utan hela konungariket.

En annan känd Konung hette Gustaf II Adolf. Han var vår förste charterresenär och lade under sig många europeiska resmål, exempelvis det vackra Lützen.

På grund av kvoteringsbestämmelser var det nu dags för en tjej på tronen. Den som fick jobbet var Kristina, som dock tackade nej till jobbet och reste till Italien där hon inledde ett förhållande med påven. Så småningom efterträddes hon av Karl XII.  Han fick vårt namn att ärat flyga över jorden.

En mycket känd Konung hette Gustaf III. Han pudrade håret och gillade småfranska och småfransyskor. Hans kompis Bellman har i hög grad berikat Sveriges roliga historia. Bellman spelade luta och var ofta på lyran.

Gustav V kallades V-gurra av allmogen och spelade tennis på Rivieran i vita långbyxor och hatt långt upp i åldern. I det fallet påminner han om en annan tenniskung, vid namn Björn Borg, som sedermera gifte sig med Loranga.

Vår nuvarande Konung heter Carl XVI Gustav. Han bor på Ekerö tillsammans med Drottning Holm och två hemmavarande barn. Konungen kommer i sinom tid att efterträdas av drottning Victoria. Om inte hon också reser till Italien.

 

Annons

6 kommentarer

  1. Spalten glömmer vår störste humanist, estet och elegant, Gustav VI. Allt kring honom var kvalitet och högsta klass. En sådan kung får vi aldrig mer.


    • Gustav VI Adolf ska han väl ändå heta?


      • Då ska väl Gustaf III också heta Adolf i efternamn?


  2. Med ett stort arkeologiskt intresse och kunnande.


  3. Ja en stor humanist. Dessutom ” Sveriges, Götes och Vendes konung”. Om det nu är så att Göte hade något av en central konungslig position låter jag dock vara osagt. Möjligen kan det vara en Göte Borg, salig i hågkomst, som åsyftas. Nä, jag har inte mina rötter i Göteborg…


    • Kungen väljer sitt kunganamn. Gustaf III valde detta namn och inget annat, Gustav VI Adolf valde sitt. Så är det.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: